Lokerse Feesten 2018: paardenworst op gouden dienblad

Voorbeschouwing

Lokerse Feesten 2018: paardenworst op gouden dienblad

Van 3 tot en met 12 augustus staat Lokeren, naar jaarlijkse traditie, tien dagen lang in het brandpunt van de muziekactualiteit. Dan vinden in de Durmestad weer de Lokerse Feesten plaats, doorheen de jaren uitgegroeid tot een van de grootste festivals van ons land. En je moet het hun nageven: elk jaar slagen ze erin heel wat schoon volk naar de Grote Kaai te lokken. Naast, maar vooral ook op het podium. We doen een greep uit het programma...

De openingsavond, vrijdag 3 augustus, is alvast uitverkocht en daar zal de komst van 'huisband' Arsenal voor veel tussen zitten. Maar de plaats van headliner is weggelegd voor de Schotten van Simple Minds, een van dé topbands van de jaren tachtig maar ook nu - getuige het nagelnieuwe album 'Walk between worlds' - nog steeds alive and kicking. We mogen ons wellicht verwachten aan het nodige bombast en een nostalgische greatest hits-set om U tegen te zeggen. Ideaal festivalvoer met andere woorden. 

Twee dagen later is het al metal wat de klok slaat op de Lokerse Feesten. Op zondag 5 augustus bent u er maar beter al van in de late namiddag bij op het festivalterrein, tenminste als u zich die dag ononderbroken op Graspop wil wanen. De soundtrack daarbij zal worden verzorgd door klinkende namen als Diablo Blvd, At The Gates, Hatebreed, Gojira, Steel Panther en Brides of Lucifer. Maar de hoofdvogel zal wellicht afgeschoten worden door het legendarische Britse Judas Priest, overlevers van de New Wave of British Heavy Metal en een band die al een tijdje op het verlanglijstje van de organisatie stond. En van hen niet alleen, mijn gedacht! 

Op dinsdag 7 augustus kunt u zich dan weer vergapen aan een overdosis Belgisch talent. We laten hier in dat verband graag de namen vallen van Danny Blue and the Old Socks, SONS, dirk., Faces On TV, Novastar en Triggerfinger. Maar stiekem - nu ja, stiekem? - kijken we toch vooral uit naar de komst van Chrissie Hynde en haar Pretenders die dag, niet alleen omdat we hen nooit eerder aan het werk zagen maar vooral ook omdat ze (zoals hun concert op Rock Werchter vorig jaar bewees) nog altijd op scherp staan. Een gewaarschuwd man... 

De Lokerse Feesten hebben niet alleen sinds jaar en dag een metaldag, maar ook een punkdag voorzien en die valt dit jaar op woensdag 8 augustus. Klassebakken als The Living End, Suicidal Tendencies en Turbonegro zullen dan als voorprogramma - wat heet? - fungeren voor levende legendes - de Feesten hebben er blijkbaar een patent op - als daar zijn Bad Religion en Dropkick Murphys. Het gerstenat zal weer rijkelijk vloeien en volksdansen zal die avond niet aan de orde zijn, durven we te vermoeden. Of net wel? 

Dat het dak van zowat alle omliggende gebouwen er ook op 9 augustus zal afgaan, lijdt niet de minste twijfel, want met Soulwax en The Prodigy worden de danceliefhebbers extra verwend en nemen de beats het een avondje over. In het geval van de broertjes Deewee is dat des te opmerkelijker, want negentien jaar geleden - toen ze voor het eerst (en totnogtoe voor het laatst) de affiche van de Lokerse Feesten sierden, waren ze nog een vrij traditionele rockgroep... 

De enige reden die we kunnen bedenken om op vrijdag 10 augustus niet opnieuw op de Grote Kaai te staan, is dat we headliner dEUS nog maar pas van jetje zagen geven op TW Classic. Maar dat was tegelijk zo kort en zo goed dat we sindsdien alleen nog maar méér willen. Bovendien zijn ook Warhaus, Kasabian (voor het eerst in Lokeren!) en Manic Street Preachers (voor de tweede keer!) die avond van de partij. Als extra verkoopsargument kan dat wel tellen!

Zaterdag 11 augustus staat dan weer al maanden met stip aangekruist in onze concertagenda, want dan komt Front 242 nog eens bewijzen waarom zij en niemand anders met recht en reden de meest baanbrekende Belgische electroband mogen genoemd worden tot op vandaag. Dat punkoverlever Gary Numan, die we het voorbije jaar ook al tot tweemaal toe zagen schitteren in het vaderlandse clubcircuit, die avond tot voorprogramma gedegradeerd wordt, zegt genoeg, toch? En voor de jongere lezers onder u die het nu in Keulen horen donderen en van plan waren om enkel voor 2manydjs af te zakken: het is nog niet te laat om u te bedenken, leer uw klassiekers kennen en kom op tijd! U zult het zich niet beklagen.

Surf voor het volledige programma, meer info en tickets naar de website van de Lokerse Feesten.

2 augustus 2018
Jan Vael