Mary Lattimore - 'Collected Pieces 2015-2020'

Mary Lattimore - 'Collected Pieces 2015-2020'

Wie wordt nu niet betoverd door het fonkelend snarenspel van een harp? Of van een muze als Mary Lattimore die ze bespeelt? Artiesten als Kurt Vile, Thurston Moore of Neil “Slowdive” Halstead, waarmee ze het laatste album opnam, alvast wel. En om jou ook helemaal te overtuigen, beste lezer, heeft Ghostly International nu de gelimiteerde cassettes Collected Pieces I (2017) en Collected Pieces II (2020) op een volledig polycarbonaat of vinyl schijfje gebundeld.

Het resultaat is elf instrumentale fonkelcomposities met kenmerken van ambient, new age en neoklassieke muziek. De ene keer als een prachtige compostitie van golvende notenmelodieën met een doezelende repetitiviteit vol details en nuance (zoals opener Wawa By The Ocean meer dan tien minuten lang ontroert), de andere keer wat meer spaarzaam en elektronisch, zoals een druppelend en slepend What The Living Do.

Muziek waar je bij wegdroomt. Waarin een spel van vingervlugge noten doorvlochten wordt met extra accenten van akoestische gitaar of orgeltokkels van rechterhand Jeff Zeigler. Bij aanvang van deze verzamelaar leggen Mary Lattimore en Zeigler veel klemtoon op spel en samenspel, noten en dubbelnoten. En later, bij tracks als Polly Of The Circus, met meer aandacht voor productionele technieken en sfeermakerij met drones, galmtonen en licht wegdraaiende effecten, waardoor je in het rijk van loepzuivere ambientmuziek belandt. Keer op keer met veel herhaling en ruimte voor eigen fantasie.

Het voordeel van deze verzamelaar is dan ook dat je veel verschillende technieken, sferen en composities krijgt, ondanks het feit dat het her louter gaat om een elektrisch versterkte Lyon And Healy concertharp, synth (en een beetje gitaar). ‘Collected Pieces 2015-2020’ neemt je van A tot Z mee in een droom en gaat geen moment vervelen. Om - in het geval van We Wave From Our Boats - nu echt te spreken van een “single”, lijkt ons wat overdreven. Maar met veel inspiratie uit de natuur, poëzie en zelfs een gebeurtenis als een astronaut, die na lange tijd terug voet zet op Amerikaanse bodem, krijg je hier wel een mooi instrumentaal kunstwerkje cadeau. En een fijne, weer eens totaal andere bloemlezing van een onwaarschijnlijk virtuoze harpiste. Hemelsmooi.

30 april 2022
Johan Giglot