#NewWaveInDeMarge - Modern English - Someone’s Calling (1982)

#NewWaveInDeMarge - Modern English - Someone’s Calling (1982)

Onlangs werd op digitale zender Willy Radio de 'New Wave Top 100' uitgezonden. Als uitloper daarvan wilden wij toch nog enkele verdienstelijke new wave-kleppers aanstippen, die helaas geen plek in de Top 100 opeisten.

Voortreffelijke groep uit Colchester Essex in Groot-Brittanië. Ontstaan uit punkgroepje The Lepers, werd Modern English al snel opgemerkt door het hippe label van Bauhaus, 4AD, die de groep in 1979 tekende, waarna ook een prestigieuze passage voor een John Peel-sessie op de BBC hun deel was. Het debuut 'Mesh And Lace' uit 1981 was een donkere plaat, die duidelijk de invloeden van Joy Division verwerkte. En heel snel daarna - er zat nauwelijks zes maanden tussen de twee platen - volgde 'After The Snow', waarvoor ze de donkere cape van zich afgooiden en vol voor een eigen geluid gingen.

De strakke postpunkgitaren werden afgewisseld met synths, waardoor ze soms het verwijt kregen de New Romantics achterna te gaan. Naar onze een beetje flauw, want 'After the Snow' is een straffe plaat en openingssingle Someone’s Calling klinkt nog steeds niet gedateerd. We hoorden hem voor het eerst in 1982 op Domino Deel 2 van Luc Janssen op BRT2, alwaar menig new wave-coryfee een eerste Belgische etherpassage mocht genieten.

Het was vooral in de Verenigde Staten, waar Sire Records de plaat uitbracht, dat het nog meer bijval genoot dan in Europa en er vlotjes een half miljoen exemplaren over de toonbank gingen. Zanger Rob Grey: "We used to think 'God, we'll never make a pop record. We're artists!', but things don't always turn out as you planned and when you actually create a pop record, it's so much more of a thrill than anything else".

Ze verkasten naar New York om er opvolger 'Ricochet Days' op te nemen. Niet slecht, maar de creatieve rush van 'After the Snow' haalden ze helaas niet meer. Naar verluidt, touren ze nog steeds in wisselende bezetting, nadat zanger Rob Grey in 1990 de troepen terug bij elkaar riep na een pauze van vier jaar.

Dit Someone’s Calling staat alleszins in onze Top 100. 

30 november 2020
Laurens Leurs