#Nineties - The Beastie Boys - Sabotage (1994)

#Nineties - The Beastie Boys - Sabotage (1994)

Het was een bewogen periode die aan het begin helemaal en redelijk onverwacht wijd open werd gereten door Smells Like Teen Spirit van antihelden Nirvana, die in een mum van tijd het hele muzieklandschap wijd openscheurde, waarbij de meest onverwachte en ondergrondse groepen bejaagd werden door de multinationale topplatenmaatschappijen. Plots had iedere CEO lang haar, een ruiten hemd, een sik en Doc Martensboots aan de beleidstafel. Not! Maar het leverde wel een hele rits bijzondere hits.

Een uitbarsting van opwinding, jeugd en genialiteit, The Beastie Boys met Sabotage in de tv-show  van David Letterman. Ach ja, die Beastie Boys, ze waren er altijd en ze waren altijd op (hoog) niveau, altijd verrassend en we dachten dat ze er altijd gingen zijn. Maar nu Adam Yauch aka MCA in 2012 de strijd tegen tegen kanker verloor, ervaren we pas echt hoe het voelt om hen te moeten missen en om de paar jaar lekker verbaasd te worden met een fijne plaat, die de originele naïviteit altijd weer wist te linken aan een nieuwe invalshoek, die getuigde van een speels soort vakmanschap dat je bij heel weinig groepen kan terugvinden. 

Deze passage uit 1994 bij David Letterman is één van de lekkerste, spannendste en opwindendste tv-momenten ever. Eén akkoord en een paar honderd kilo positive vibes en je hebt Sabotage, afkomstig van wellicht hun beste album 'Ill Communication' uit 1994 (maar vraag het ons morgen nog eens en de kans bestaat dat het 'Paul's Boutique' is).

Rauw, agressief en puntig!  Wij wisten het al, maar velen verbaasden zich dankzij deze passage bij Letterman over het feit dat de Beasties echt konden spelen. Eigenlijk wisten we in 1983 op 'Domino Deel 2' van Luc Janssen niet wat we precies hoorden bij het goofy, studentikoze Cooky Puss. Was dit nu een hiphopparodie of was het een mislukte no wave-stijloefening. The Beastie Boys, zo bleek. Horen we verder nooit meer iets van, dachten we verkeerdelijk. Maar goed twee jaar later gingen diezelfde Beasties in megastijl worldwide met 'Licensed To Ill' waar de studentikoze funrap tot in de perfectie werd uitgevoerd door het olijke, piepjonge drietal.

En het werd nog veel en veel straffer: de gasten konden spelen als geen ander met een speelplezier dat alle kanten van de kamer verkent.  David Letterman in 1994: "Rappers who can actually play musical instruments?"  Hell Yeah! Vet, luid en het rammelt helemaal juist in de plooi. Alsof ze het ter plekke uit de mouw schudden. 

1 februari 2024
Laurens Leurs