Onze soundtrack bij de warmste dag van het jaar

Wiki

Onze soundtrack bij de warmste dag van het jaar

Laat ons eerlijk zijn, op de zomerfestivals na is het ook in de muziekwereld een beetje komkommertijd. Een dozijn songs over komkommers konden we niet meteen uit onze mouw schudden (wij dragen dezer dagen geen mouwen, mijnheer), maar ziehier een playlist met nummers over de hitte en de zon.

We mikken volgens het KMI op 37,8 graden Celsius vandaag. Laat dat nu net overeenstemmen met 99,9 Fahrenheit… Suzanne Vega, vorige week nog op Boomtown, nu als opener van onze oververhitte lijst.

In de schaduw zou de temperatuur beperkt blijven tot amper 96 graden… en omdat zon en reggae één front vormen, mag ook Third World niet in onze heetste lijst ontbreken.

De aarde warmt op, maar hittegolven zijn van alle tijden en worden blijkbaar vooral door vrouwen bezongen. Martha Reeves en haar Vandellas deed het vijfenvijftig zomers geleden al, rijzende ster Snail Mail bezingt dit jaar de Heatwave (je kunt haar op 20 augustus gaan zien in Rivierenhof met Blonde Redhead en Imarhan, op 11 november treedt ze ook aan op Sonic City in Kortrijk)

Verwittigingen dat je het bij dit warme weer toch maar beter rustig aan doet, slaat Robert Smith al sinds 1987 in de wind: “I’m jumping like a jumping jack, I’m dancing, screaming, itching, squealing, fever feeling, hot hot hot”, schreeuwt hij in Hot Hot Hot van The Cure.

The Triffids wisten wel beter en vonden het Too Hot To Move (’t is eens iets anders dan too drunk to …)

Nog meer levenswijsheid brachten Violent Femmes ons bij: wie teveel beweegt in de zon, mag op de blaren zitten.

Egypte, Stonehenge, Mexico… de zon aanbidden is universeel. Ook in de muziek: de Amerikaanse Chan Marshall ofte Cat Power deed het in 2012, Rammstein deed het in 2001 en ook de duistere Oostenrijkse Soap&Skin bezong de zon.

In Engeland deed George Harrison het al met The Beatles in 1969, maar hun Here Comes The Sun was u wellicht niet ontgaan de voorbije halve eeuw? 

 

Nog iets verder naar het noorden haalde de zon de zintuigen van het Schotse Mogwai nogal overhoop: The Sun Smells Too Loud.

Echte zonaanbidders zonder schroom zijn dan weer Caribou met het bijna epische zomernummer Sun en Deafheaven met het zo mogelijk nog meer epische Sunbather. Insmeren met factor 50 voor het beluisteren!

Disappointed In The Sun van dEUS kun je bezwaarlijk een vrolijk zomerliedje noemen, maar we wilden ‘m toch niet uit de lijst weren.

Die andere Belgen van Marble Sounds vatten het misschien, eind juli, iets te vroeg samen, maar wie weet gaat de zomer van 2018 de geschiedenis in als The Summer Of The Sun?

Van landgenoten gesproken… kijken we samen met John Terra en Arbeid Adelt met z’n allen niet een beetje uit naar de dag dat het zonlicht niet meer schijnt?

Ach nee, geen zonlicht is ook maar triest, maar laten dan minstens met Cigarettes After Sex uitkijken naar de zonsondergang.

En waar haalde Cigarettes After Sex voor een stuk de mosterd? Juist ja, bij Slowdive. En laat dat nu niet alleen een band zijn waarvan we houden, maar ook nog eens een band niet alleen het probleem stelt (When The Sun Hits) maar ook een oplossing aanbrengt (Catch The Breeze).

Haalde de lijst net niet: Opium met Doe me hard, doe me heet, doe me goed

 

 

27 juli 2018
Christophe Demunter