#Pubrock - Eddie & The Hot Rods - Teenage Depression (1976)

#Pubrock - Eddie & The Hot Rods - Teenage Depression (1976)

Pubrock, uitloper en reactie op de glamrock en voorloper van de punk- en wavegolf, ontstaan in de kroegen van Londen, Essex en bij uitbreiding in heel veel kroegen en pubs in het VK. Rechttoe rechtaan rocken en de prog van zich afschudden deden ze, zonder veel backdrops of andere overtollige glamour. Laagdrempelig met pint in de hand en met de versterkers op elf.

Even vooraf en voor alle duidelijkheid: er zit helemaal geen Eddie in de groep. Wel zijn er zanger Barrie (Masters), gitaristen Dave (Higgs) en Pete (Wall), bassist Rob (Steel) en drummer Steve (Nichols). Ze waren Iron Maiden jaren vooraf door een pop met de naam Eddie af te rossen tijdens de vroege concerten.

Eddie & The Hot Rods waren als groep eigenlijk het perfecte bruggetje van pubrock naar punkrock. Opgericht in 1975, speelden ze nog authentieke pubrock waarin rhythm ’n blues nog een heel grote rol speelde. Met veel covermateriaal van The Stones, The Who, Joe Tex en Sam Cooke, maar ze waren nog dat ietsje feller, sneller en harder dan de contemporaine pubrockgenoten, waardoor de stap naar punkrock definitief gezet werd en ze bijna naadloos de transitie meemaakten en vrij gemakkelijk vanaf 1976 op dezelfde affiche werden geplaatst met nieuwe goden als The Damned of The Sex Pistols.

En bovendien haalden singles Teenage Depression en vooral Do Anything You Wanna Do ook nog eens de hitlijsten. Zo stonden ze tezelfdertijd aan het graf van de pubrock en aan de geboortekribbe van de punkrock en bleven ze af en aan actief met de nodige reünies en comebacks tot zanger Barrie Masters als laatste originele groepslid in oktober 2019 het leven liet.

Teenage Depression is een ferme überrocker, die de link tussen pub- en punkrock duidelijk illustreert: harde, snelle rhythm ‘n’ blues met een felle attitude - "Young, loud and snotty", noemden ze het zelf - en een tekst die minder vrijblijvend was dan de gemiddelde pubrocker. Het nummer kreeg ook nog eens een boost, toen het in 1979 op de soundtrack van de populaire zogezegde punkfilm 'Rock ‘n’ Roll High School' stond.

20 januari 2022
Laurens Leurs