#Pubrock - The 101’ers - Keys To Your Heart (1976)

#Pubrock - The 101’ers - Keys To Your Heart (1976)

Pubrock, uitloper en reactie op de glamrock en voorloper van de punk- en wavegolf, ontstaan in de kroegen van Londen, Essex en bij uitbreiding in heel veel kroegen en pubs in het VK. Rechttoe rechtaan rocken en de prog van zich afschudden deden ze, zonder veel backdrops of andere overtollige glamour. Laagdrempelig met pint in de hand en met de versterkers op elf.

Machtig goede rocker met het hart voor melodie op de juiste plaats. Geschreven en gezongen door John “Woody” Mellor. En als u beweert dat hij verduiveld veel op Joe Strummer van the Clash lijkt, dan is dat omdat John “Woody” Mellor effectief Joe Strummer is met zijn eerste groep The 101’ers.

Gevormd in 1974 als El Huaso And The 101’ers, maar omdat dat toch een mondvol bleek te zijn, afgekort tot The 101’ers en actief in het Londonse pubrockcircuit. Op 3 april 1976 speelde een illustere groep, The Sex Pistols, in hun voorprogramma in de Nashville Room in Londen. John “Woody” Mellor zag het licht, verliet onmiddellijk de groep om The Clash te vormen, hetgeen hij beaamt in de punkdocu van Don Letts 'Westway To The World': "Five seconds into their (The Pistols') first song, I knew we were like yesterday's paper, we were over."

Adieu pub, hello punk! Hij was dus al onderweg naar The Clash, toen dit nummer, Keys To Your Heart, moest uitkomen en het zou dan ook sporadisch op de playlist van The Clash terechtkomen. Het was tenslotte zijn song. De rest van de groep zou gaandeweg uitdeinen naar The Passions, Public Image Ltd., The Raincoats en Basement 5.

Joe Strummer: “I know The 101ers were good. In fact, as far as sound and excitement went we were much better than Eddie and the Hot Rods. The other guys in the group were twenty-five and twenty-six and they played good because they'd spent a few years getting that far. But they were just too old. What I really wanted was to get in with some young yobbo's who I was more in tune with.”

Veel later zou Strummer nog alles in het werk gesteld hebben om 'Elgin Avenue Breakdown' uit te brengen, een compilatie met 101’ers-materiaal, maar hij overleed in 2002 en zijn weduwe Lucinda Tait en 101-drummer Richard Dudanski slaagden er toch in om in 2005 de plaat uit te brengen, die een zeer mooi beeld geeft van een schitterende pubrockgroep op de drempel van de punkrock.

22 januari 2022
Laurens Leurs