Reggae Geel 2018: Tropisch groen, geel en rood

Voorbeschouwing

Reggae Geel 2018: Tropisch groen, geel en rood

Bijna is het zover. Binnenkort kleurt stad Geel niet alleen geel, maar ook groen en rood. Twee dagen nemen we u mee naar het meest tropische festival van België: Reggae Geel. Dit zijn alvast enkele acts die u zeker niet mag missen.

Chezidek

Al vroeg kan u terecht op de mainstage voor de melodieuze rootsreggaeartiest Chezidek. Meer dan eens zijn zijn teksten politiek getint, zoals op Because I’m Black, maar desondanks blijft de Jamaicaan nuchter, optimistisch en vooral enthousiast.

Heavy Hammer

Met een enorme kist dubplaten zullen deze Italiaanse heren naar Geel afzakken, mikkend op uw dansbenen. Heavy Hammer is trouwens meer dan gewoon dub. Zo nu en dan wagen ze tripjes richting hiphop, reggae, dancehall en zelfs dubstep. Eclectisme ten top, dat de Bounce stage ongetwijfeld in vuur en vlam zal zetten.

Collieman

Inlandse reggae hebben we trouwens ook, wist u dat? Zo is Collieman een van de meest veelbelovende in ons Belgenlandje. De jonge Gentenaar zag in 2010 het licht in Jamaica en bracht sindsdien twee albums uit. Geen dreadlocks, bruine huid of Jamaicaanse roots dus, wél een frisse, moderne versie op de oerklassieke roots reggae.

Yellowman

De Gele Man komt thuis! In 2007 bracht de dancehallkoning al eens een bezoekje aan het Geelse festival, maar voor de veertigste verjaardag van het festival wilde de organisatie hem er graag terug bij hebben. Niet alleen voor zijn naam natuurlijk, maar ook voor zijn muziek. Koning Yellowman zweert bij pure, oldschool dancehall. Niet die slappe prul zonder inhoud, maar the real deal.  Afspraak aan de mainstage om 21u!

Stonebwoy

Sommigen noemen hem “stonegod”, anderen noemen hem de voortrekker van de Ghanese dancehall en reggae. Feit blijft dat Stonebwoy festivals en concerten steeds tot een hoger niveau weet te brengen, ook als u niet aan de jonko’s zit. Iets waarvoor hij dan ook werd beloond met een award (2015) én nominatie (2016) voor “Best International Act: Africa” tijdens de BET Awards.

Lee “Scratch” Perry

Elke artiest die ook maar iets heeft betekent voor de reggaegeschiedenis, heeft al met hem samengewerkt. De legendarische “The Upsetter”, want da’s zijn bijnaam, had hand in enkele honderden producties, waaronder die van Bob Marley. Voor recentelijker werk sloeg hij de handen ineen met o.m. George Clinton en Keith Richards. Verwacht deze levende legende samen met dubproducer The Professor aan de 18’’ Corner.

Indie Allen

Natuurlijk hoeft u lang niet alleen headliners te verkennen (al behoort Lee Perry zelfs niet tot de headliners, als we de affiche mogen geloven). Reggae Geel biedt namelijk ook heel wat veelbelovend talent een plaatsje. Zo zal ook de pas afgestudeerde Indie Allen uit Jamaica afzakken om de intieme The Yard te veroveren met zijn betoverende stem. Wat hij brengt, zweeft ergens tussen traditionele reggae en vernieuwende r&b, maar dan met hier en daar een verborgen jazzfantasietje. Een voorsmaakje vindt u allicht in zijn allereerste (en voorlopig enige) single Catch A Fire.

Cocoa Tea

Melodische, door de actualiteit geïnspireerde muziek die gebracht wordt door een oudgediende. Wat wilt u nog meer? Calvin George Scott, oftewel Cocoa Tea, scoorde met o.m. Hurry Up and Come, maar bleef tegelijkertijd strijdlustig met No Blood For Oil (een pleidooi tegen oorlog in het Midden-Oosten) en Barack Obama. Al sinds 1985 is hij actief als reggaeartiest, en ook nu geeft hij nog regelmatig van katoen. Zaterdag, 21u35, mainstage!

Anthony B

Misschien wel een van de meest actieve artiesten op de affiche is Keith Blair, beter bekend als Anthony B. Meer dan dertig albums heeft hij op zijn naam, en hij is nog steeds niet uitgepraat. Ook dit jaar bracht hij nog verscheidene singles uit, zoals Man Straight en Nobody’s Business. Zaterdag is het toch wel onze business, hopen we?

Reggae Geel vindt plaats op vrijdag 3 en zaterdag 4 augustus. Alle info via deze weblink.

31 juli 2018
Jeroen Poelmans