#SaxueleInterventies - John Coltrane - A Love Supreme, Pt. 1 (1965)

#SaxueleInterventies - John Coltrane - A Love Supreme, Pt. 1 (1965)

De saxofoon, een Belgische uitvinding van een mens uit Dinant: Adolphe Sax. De negentiendeëeuwse instrumentenbouwer heeft nooit geweten wat voor fenomenale rol zijn instrument verderop in de muziekgeschiedenis zou spelen. 

Het klopt helemaal dat het ons veel meer tijd heeft gekost dan gezond is om de waarde en de schoonheid van jazz te leren appreciëren. Maar één keer de microbe je vast heeft, is ze ook verrekt hardnekkig. Iemand, die ons daar geweldig bij geholpen heeft, is John Coltrane. En ere wie ere toekomt: het was Steve Wynn die ons nog eens met de neus op de feiten drukte middels het hemels uitdeinende John Coltrane Stereo Blues, dat ons dwong om verder te luiseren.

"I got some John Coltrane on the stereo baby, make it feel all right / I got some fine wine in the freezer mama, I know what you like", zong hij en wij spoedde ons naar die sectie van de mediatheek, die eigenlijk nog volledig onontgonnen terrein was.

Het titelnummer, uit ons geboortejaar nota bene en opgenomen op goed twee dagen. Het ideale vehikel om een weekje saxofoon af te sluiten.

1 augustus 2020
Laurens Leurs