#SaxueleInterventies - The Laughing Clowns - As Your Bridges Burn... (1984)

#SaxueleInterventies - The Laughing Clowns - As Your Bridges Burn... (1984)

De saxofoon, een Belgische uitvinding van een mens uit Dinant: Adolphe Sax. De negentiendeëeuwse instrumentenbouwer heeft nooit geweten wat voor fenomenale rol zijn instrument verderop in de muziekgeschiedenis zou spelen.

Wij kennen helaas niet veel mensen die opveren als ze de naam Ed Kuepper horen vallen. Wie dat wel doet, is onze vriend, zo simpel is dat. Simpel is trouwens niet het woord dat je snel vereenzelvigt met Ed Kuepper, de stugge Australiër die in de tweede helft van de jaren zeventig met The Saints down under liet kennismaken met punkrock.

(I'm) Stranded is de oerklassieker van de hand van Ed Kuepper en Chris Bailey. En ze hadden het in zich om heel groot te worden, maar Kuepper is een koppigaard die vooruit wil op zijn manier en enkel zo. Toen Chris Bailey the Saints herenigde in 1990, richtte Kuepper als bittere tegenreactie The Aints op, gewoon om Bailey openlijk een neus te zetten.

Maar als je dus ergens ooit werk van Kuepper solo of met the Saints, the Aints of the Laughing Clowns tegenkomt: niet aarzelen, als je lekker tegendraadse muziek kan smaken. 'Everything That Flies' (1982) en 'Law Of Nature' (1984) van The Laughing Clowns visten wij midden jaren tachtig uit een Brusselse uitverkoopbak en staan nu in het schrijn van de zwaar onderschatte parels.

Kuepper wou met The Laughing Clowns gepassioneerde muziek maken. Freejazzpunkrock als het ware met een saxofoon in de hoofdrol en als je dit As Your Bridges Burn Behind You hoort, weet je onmiddellijk waar hij naartoe wil. Een scheurende, confronterende sax staat niet achteraan langs de drummer te toeteren, maar bepaalt frontaal vooraan mee de hoofdkleuren.

Saxofoniste van dienst was Louise Elliott die iedereen uit de kamer blies met haar freejazzgetinte sax. Na haar avontuur met The Laughing Clowns emigreerde ze in 1985 naar London waar ze tot vandaag in jazzmiddens opereert met sessie- en live werk voor The Annie Whitehead Group en Jah Wobble.

Lang leve The Laughing Clowns, maar tegenwoordig toert Ed Kuepper weer met The Aints...

1 augustus 2020
Laurens Leurs