#SignificanteSamples - A Tribe Called Quest - Can I Kick It? (1991)

#SignificanteSamples - A Tribe Called Quest - Can I Kick It? (1991)

Twee parels voor de prijs van één. Een weekje samples die leiden naar het origineel dat op zijn beurt fascineert en prikkelt.

Hij past in het rijtje van Beastie Boys, De La Soul en Arrested Development, voor wie hiphop nu eens niet moest draaien over dealen, drugs gebruiken, hoeren en blingbling. En dan is er nog die sample.

Can I Kick It werd opgebouwd rond een sample van Walk On The Wild Side, u wellicht bekend van ene Lou Reed. Meer bepaald was het de slidebas, die werd geïntegreerd. Merkwaardig is dat rapper Phife Dawg in een interview liet weten dat A Tribe Called Quest nooit een cent aan royalties heeft ontvangen voor het nummer vanwege die sample. Alle opbrengsten gingen voor honderd procent naar ome Lou.

Er zit trouwens nog een andere sample in de song: "Err, you can…" werd gesampled van 'SuperTed', een kinderprogramma in het VK. Het personage Spotty, met de stem van acteur John Pertwee, ook bekend van 'Dr. Who', is ervoor verantwoordelijk.

Opmerkelijk is dat de tekst "Mr. Dinkins won't you please be my mayor?", uiteindelijk ook bewaarheid werd. David Dinkins werd in 1980 de eerste zwarte burgemeester van New York City en bleef dat tot in 1993, toen hij van de troon werd gestoten door Rudy Giuliani.

28 november 2021
Patrick Van Gestel