Skanky Sweet - januari 2024

Skanky Sweet - januari 2024

Met deze nieuwe rubriek verwelkomen we meteen ook een nieuwe medewerker. Joost De Bot focust op een onderbelicht genre en ter introductie legt hij ook zelf uit waarom.

De laatste jaren is het op daMusic akelig stil gebleven wat betreft reggae. En ook in de rest van De Lage Landen is de aandacht voor het genre ondermaats. Zo bracht Samory I in het najaar van 2023 een zeer sterk album uit. Nergens verscheen een recensie. We stuurden een bericht naar Ayco Duyster om de aandacht te vestigen op dit album. Vervolgens werd Outside, de beste song uit ‘Strength’, één keer gedraaid in december op Radio 1. We hoopten op meer, maar het bleef bij één keer.

Daarom nemen we in 2024 de handschoen op om maandelijks te berichten over de nieuwe (single)releases. (JDB) zal op het einde van de maand telkens een top vijf of top tien, afhankelijk van het aanbod, afleveren.

2024 begint veelbelovend met Praise Jah In The Moonlight van YG Marley. Vraag niet naar de achtergrond hiervan, want we kennen niets van hypes op TikTok. Maar blijkbaar is het succes van deze single te danken aan het viraal gaan op dat medium. In België staat de single momenteel zelfs op nummer één in de 'Viral 50 België Spotify'. In Engeland steeg de song afgelopen vrijdag van drieënzestig naar eenenvijftig en in Nederland kwam hij deze week binnen op zestig. In Nieuw-Zeeland werd de hoogste positie, nummer twee ,al bereikt. Een internationale reggaehit ligt binnen handbereik.

YG Marley is de kleinzoon van Bob Marley en de zoon van Lauryn Hill. Genetisch is dit sowieso veelbelovend. Praise Jah In The Moonlight is een debuutsingle in de meest zuivere vorm, die op 27 december uitkwam en momenteel aan meer dan achttien miljoen streams zit op Spotify.

De song is geschreven door YG Marley en zijn moeder en samplet overvloedig Crisis van Bob Marley, een song die terug te vinden is op 'Kaya' (1978). 

Afsluiten doen we voor de eerste keer (en in het vervolg traditioneel) met een top vijf.

1. YG Marley - Praise Jah In The Moonlight (27/12/24)

2. Protoje-30 Million (26/01/24)

3. Micah Shemaiah - Shifting Floors (05/01/2024)

4. Perfect Giddimani - Reggae Save My Life (05/01/2024)

5. Terry Linen & Anthony Redrose – No Heathen  (12/01/2024) 

2 februari 2024
Joost De Bot