#Sly&Robbie - Ian Dury - Spasticus Autisticus (1981)

#Sly&Robbie - Ian Dury - Spasticus Autisticus (1981)

We waren al langer van plan om een week in te zoomen op de wonderlijke output van Sly & Robbie, die een behoorlijk indrukwekkend adresboekje moeten gehad hebben. Maar we werden ingehaald door de brutale realiteit, toen eind 2021 bleek dat ene Robert Warren Dale (Robbie) Shakespeare (Kingston, 27 september 1953 – Miami (Florida), 8 december 2021) niet meer tot de levenden behoort.

Uiteraard bij het uitkomen onmiddellijk door de BBC in de ban geslagen wegens "slechte smaak".

Ian Dury, getroffen door polio, schreef het nummer nochtans met de beste intenties voor het “International Year Of Disabled Persons” dat in 1984 plaats vond. Een handicap kan iedereen overkomen volgens Ian Dury en hij schreef een zgn. “Anticharitysong” en leende het refrein uit de filmklassieker 'Spartacus', waarin het hoofdpersonage wordt gezocht en door iedereen wordt ingedekt met de kreet: “I’m Spartacus".

Het was de eerste plaat die hij opnam zonder de Blockheads, maar met de hulp van Sly & Robbie. Hij schreef het nummer samen met sidekick Chaz Jankel voor soloplaat “Lord Upminster”. Ian Dury en Sly & Robbie werden bij elkaar gebracht door Island-baas Chris Blackwell in zijn studio in Nassau. Tijdens de opnames werden Dury en Jankel overvallen door de Jamaïcaanse groep Smokey, die de tekst van Reasons To Be Cheerful, Part 3 verkeerd interpreteerde. De daarin vermelde referentie "Sing-alonga Smokey" doelt immers op Smokey Robinson ging. Dury ging beleefd akkoord om naar hun nieuwe plaat te luisteren, terwijl Chaz Jankel er stilletjes van tussen muisde.

Volgens biograaf Richard Balls vond Dury dat "The Year Of The Disabled” betekende dat iedere mindervalide “was going to be okay in 1982". Dury vond dit het op één na beste nummer dat hij ooit had geschreven: “It had actually been inspired by a spastic, an Oxford educated scholar, who'd told me the most difficult thing for him was that 'nobody knows what I'm on about'".

Door de BBC-ban kreeg het ook geen promotie meer van de platenfirma. Maar de wraak zou zoet zijn: de song werd namelijk wereldwijd uitgezonden in 2012 bij de openingsceremonie van de zomer Paralympics in London, vertolkt door Orbital en leden van de Graeae Theatre Company. Helaas zou Ian Dury dat niet meer meemaken, aangezien hij in 2000 overleed aan leverkanker.

Ook hier is de inbreng van Sly & Robbie goed hoorbaar en wordt de afwezigheid van de Blockheads netjes gecompenseerd.

 

15 januari 2022
Laurens Leurs