Soniq Circus

Achtergrond

Het conceptalbum is in de prog nooit echt weggeweest. In 'Reflections In The Hourglass', de tweede worp van het Zweedse Soniq Circus, wordt een man in het midden van de nacht wakker en denkt na over zijn leven. Op dit zestig minuten durende album volgen we zijn gedachten in real time - vandaar de zandloper - tussen 3 en 4 uur 's ochtends.

Soniq CircusDit kwartet brengt hoogstaande, gitaargeori├źnteerde prog waarin een evenwicht gevonden wordt tussen techniek en melodie. In die zin doet het project denken aan het Franse Nemo en het Nederlandse Casual Silence. De melodische vindingrijkheid van gitarist Marcus Enochsson en toetsenist Marco Ledri is overigens opmerkelijk: nergens heb je het gevoel dat er afgekeken is van grote voorbeelden als Rush of Saga.

Om nog te zwijgen van de spitsvondigheden van de ritmetandem Markus Nilsson en Christer Ugglin. Het ensemblespel is vaak spectaculair zonder dat het als afleidingsmanoeuvre dient voor armoedige songschrijverij. Integendeel, de keuze van arrangementen leidt tot resultaten fris van de lever. Metalclich├ęs worden deskundig omzeild.

De grootste hindernis, die de luisteraar moet nemen, is nog de zang. Enochsson heeft hier de microfoon helemaal overgenomen van Calle Lennartsson. Zijn nasale klank is een 'acquired taste', maar de backing vocals van de overige bandleden zorgen voor een mooie balans in de zangpartijen. Maar de man schittert hier vooral op de gitaar. Ja hoor, Zweden heeft er nog maar eens een boeiend progressief gezelschap bij.

'Reflections In The Hourglass' door Soniq Circus is verschenen bij Progress Records.

2 oktober 2011
Christoph Lintermans