#SonischGlaswerk - Annie Lennox - Walking On Broken Glass (1992)

#SonischGlaswerk - Annie Lennox - Walking On Broken Glass (1992)

Glas, een vreemde substantie, als je er over nadenkt en voor sommigen onder ons een leuk onderwerp voor een liedje.

Perfecte popsingle zoals we die ook al wel meer dan gewend waren van The Eurythmics. Maar ook solo trok Annie Lennox zich behoorlijk uit de slag.

In tegenstelling tot de zangerige melodie beschrijven de teksten een vrouw, die gekweld wordt door een breuk. De man in het liedje heeft haar in stukken geslagen, die nu aanvoelen als gebroken glas onder haar voeten. Lennox had nogal intense relaties achter de rug, waaronder een kortstondig huwelijk in 1984. Maar in dit nummer speelde ze waarschijnlijk een rol. 

In latere jaren noemde ze nummers als Why en Precious uit 'Diva' zeer persoonlijk, maar Walking On Broken Glass past niet in die categorie. In 1992 zei ze tegen Q: "Ik heb altijd van r&b gehouden. En dat had ik in gedachten, toen ik aan het zingen was. Sterker nog, ik zag mezelf als een heel oude zwarte man. En ik Ik weet dat ik niet het recht heb om te denken dat ik weet wat dat is, maar op mijn manier ben ik in die persoonlijkheid gestapt."

De video was gebaseerd op de film 'Liaisons Dangereuses' uit 1988, met kostuums, geïnspireerd op die film, die zich afspeelde in het Frankrijk van de achttiende eeuw. John Malkovich, die in de film speelde, verscheen ook in de video, net als Hugh Laurie, die later de hoofdrol speelde in het tv-programma 'House'. Met de strijkerssectie en het barokke geluid paste de muziek bij het thema. Het MTV-publiek had weinig interesse in Lennox of 'Liaisons Dangereuses', maar VH1, dat in 1985 in de ether ging, zette het in zware rotatie.

'Diva' was Lennox' eerste album als soloartiest. Begin 1990 ging Eurythmics uit elkaar. Lennox nam vrij om aan liefdadigheid te doen en zich te concentreren op het gezinsleven. Ze trouwde in 1988. In dat jaar werd haar eerste kind dood geboren. In december 1990 werd haar dochter Lola geboren. Aan het album werd gewerkt in een studio bij haar thuis zodat ze tijd met haar kon doorbrengen. Veel mensen geloofden in haar, waaronder ook Stewart en manager Simon Fuller, maar Lennox leek de hype nooit te geloven en twijfelde vaak aan de eigen talenten. 

Fuller bracht haar samen met nieuwkomers die geduldig en zorgzaam zouden zijn: producer Stephen Lipson en toetsenist Marius De Vries. Het werkte: 'Diva' was een kritische en commerciële hit. Uitgebracht als single na Why kreeg Walking On Broken Glass veel airplay op de radio.

28 maart 2024
Laurens Leurs