SPOT 2011: Scandinavisch talent met Aarhusogen bekeken

Achtergrond

Het SPOTfestival in Aarhus (Denemarken) wordt stilaan een jaarlijkse afspraak. Honderdvijfentwintig hoofdzakelijk Scandinavische showcases zitten verspreid - wat heet verspreid? - over 2 dagen en een veertiental zalen doorheen de Deense havenstad. Op 27 en 28 mei hopen zij zich vooral onder de aandacht van de verzamelde labels, managers en recensenten te spelen. Wij pikten er alvast een vijftal acts uit om met argusogen te bekijken. Neemt u een DIN A4-tje ter hand en noteer:

 

Jenny Wilson featuring Tensta Gospel Choir

Jenny vond het tijd voor weer eens iets anders. Maar hoewel deze dame er een carrière vol muzikale avonturen in de indiepop en alternative rock op heeft zitten, is een gospelkoor toch niet meteen wat je verwacht. Het talent van deze muzikale duizendpoot is echter onmiskenbaar, dus verwachten wij wel een en ander van deze gewaagde samenwerking.

Munich

Indierock van de iets complexere soort. De band scoorde al wat successen in IJsland, waarna Björk hen op haar label besloot te zetten. Arrangementen en meerstemmigheid zijn hun stokpaardjes, al komen de songs ook akoestisch tot hun recht.


Marie Fisker

Met haar trage elektrische gitaarspel doet Marie Fisker ietwat aan The Velvet Underground denken. (Laat die verontwaardigde reacties maar komen!). Toch is haar sound intiemer, dankzij een sterk gevoel voor songs en een interessante, lichthese stem. Marie Fisker speelt op SPOT ook samen met Kira and the Ghost Riders.


Let Me Play Your Guitar/Talking To Turtles

Een duo-optreden met potentieel. De folkrockband Let Me Play Your Guitar (ze klinken zo’n beetje als Fleet Foxes in het klein) bundelt de krachten met het Duitse Talking To Turtles, een singer-songwritersduo dat live nooit teleurstelt. Samenzang gegarandeerd.Cody

Voor veel Lage Landers allicht de bekendste naam op de affiche en één van de absolute sensaties van de vorige editie, die zelfs ongevoelige snaren weet te raken met hun trage, treffende songs. Speelden onder andere in de Video (Gent) een sterke, akoestische set. Kunnen zij hun zegetocht van vorig jaar herhalen?


Na het grote avontuur leest u uiteraard hier onze bevindingen.
26 mei 2011
Thijs Dely