Spot on Denmark 2010

Achtergrond

Eind mei reisde daMusic voor drie dagen naar het Deense Aarhus om jong Scandinavisch talent te ontdekken op het showcasefestival Spot. Dat het een geweldige editie werd in een uitstekende setting, kon u hier al lezen. Maar er is meer. Al wat Belgisch journalistiek bloed had, mocht zijn of haar favoriete bands naar voor schuiven en daaruit distilleerde de Ancienne Belgique een opvallend kwartet. Het viertal mag op 24 november haar kunnen tonen tijdens Spot On Denmark. De gegadigden zijn Efterklang, CODY, Chimes & Bells en The Kissaway Trail.

Spot on Denmark 2010Efterklang hoeven wij u waarschijnlijk niet meer voor te stellen. De band is anno 2010 zowat het uithangbord van de Deense muziekscene en speelde al verschillende keren in Belgische muziektempels. Een stem die elke noot loepzuiver en beheerst uitbrengt, vioollijnen die zweven tussen sterren en hemel en gitaarriffs die in al hun eenvoud elk nummer voorzien van opzwepende magie. Dat is wat je je bij hen moet voorstellen. Op Spot kon de band ons in een mastodont van een zaal live nog niet helemaal overtuigen, maar laat dat net de reden zijn om ze woensdag nog eens te gaan bekijken in Brussel. En je krijgt er bovendien nog drie voorgerechten bij geserveerd.

De eindejaarslijstjes komen dichterbij en wees maar zeker dat het debuut van CODY er niet in zal ontbreken. 'Songs' is immers een gevoelige en compacte langspeler die zich onder je nagels, in je huid en langs je botten een weg baant naar je onderbewustzijn. Akkoord, het klinkt ietwat overdreven, maar de indiefolkpop die CODY in je gezicht blaast is gewoon van een erg hoge kwaliteit en intensiteit. Adrian Crowley, Devastations, Sophia, ... Ergens daartussen ligt CODY languit in het gras.

The Kissaway Trail heeft al twee platen op haar conto en de laatste, 'Sleep Mountain', lokte alvast lovende reacties uit. "Een kleine anderhalve eeuw na de dood van Hans Christian Andersen, heeft de Deense stad Odense er een nieuwe parel bij, en die luistert naar de naam The Kissaway Trail. 'Sleep Mountain', een hedendaags sprookje? Zeker weten." Dat was onze conclusie van hun laatste plaat en ook live loont deze band meer dan de moeite.

En dan is er nog Chimes & Bells. Op SPOT pikten we het einde van het concert mee en dat klonk overweldigend. De band creëert een erg donker en onheilspellend universum met een echoënde stem en een dreunende dreiging. Op plaat veelbelovend, maar live nog indrukwekkender.

22 november 2010
Mattias Devriendt