The Upsetters - Blackboard Jungle Dub (1973)

The Upsetters - Blackboard Jungle Dub (1973)

Zonder dat de naam op ieders lippen ligt, is hij toch één van de meest invloedrijke Jamaïcaanse artiesten ooit. Dat zal blijken in de loop van deze week, als we kriskras doorheen het immense muzikale rijk van dit genie racen.

Eindigen doen we de Lee Perry-week met het überritmische Blackboard Jungle Dub. Mooi citaat: “If Perry gave away reggae, it’s because he had dub up his sleeve”.

De ritmes rollen over elkaar heen en eens de melodie op de melodica gestart is, blijven de dikke, vette lagen percussie heerlijk over elkaar heen tuimelen. Er bestaat wel discussie wie de dub nu precies het eerst liet klinken, maar er is ook overenstemming dat Lee 'Scratch' Perry en Osborne “King Tubby” Ruddock de twee belangrijkste trendsetters waren.

Ze vonden elkaar op deze track, de zogeheten 'Upsetters 14 Dub', het eerste dub-album dat in stereo werd uitgebracht met de mix van Perry in de ene box en die van Tubby in de andere. Eerst uitgebracht op driehonderd exemplaren, maar later meermaals heruitgebracht (met vaak andere tracklists). Hier werd de standaard gezet van dub as it should be. Eén van de hoogtepunten in de al imposante catalogus van Lee Scratch Perry.

29 januari 2023
Laurens Leurs