#ThomasDolby - Bruce Woolley & The Camera Club -Video Killed The Radio Star

#ThomasDolby - Bruce Woolley & The Camera Club -Video Killed The Radio Star

Een weekje de spots op een zonderlinge en intrigerende figuur, die als muzikant, producer of innovator tout court sporen achter liet, die meer dan de moeite lonen om op in te zoomen: Thomas Dolby.

De eerste sporen, die we kunnen traceren van ene Thomas Morgan Robertson aka Thomas Dolby (°14-10-1958), leren ons dat hij toetsenman van The Camera Club was. Dat zal u wellicht niet veel zeggen. The Camera Club is de groep van ene Bruce Woolley die samen met groepsleden Geoff Downes en Trevor Horn een nummer schrijft: Video Killed The Radio Star met Tom Dolby dus op de toetsen.

Het nummer staat op de lp 'English Garden' en doet hoegenaamd amper iets, ook al wordt het als single uitgebracht. Woolley, Downes en Horn blijven nochtans hard in het nummer geloven, veranderen de groepsnaam naar The Buggles en nemen het nummer opnieuw op. Geoff Downes: "Aanvankelijk waren platenmaatschappijen niet in onze muziek geïnteresseerd. Maar ik had het geluk dat mijn vriendin bij Island Records werkte. Zij liet een demo van ons horen en plots hadden we een contract beet. We gingen van nul naar een fantastische deal."

Trevor Horn: "Technologie was bezig met alles te veranderen. Je had videorecorders die een grote invloed hadden op het dagelijkse leven. Men begon zelf filmpjes te maken, wat we geweldig vonden. Het leek alsof de radio het verleden was en video de toekomst. Er leek een wissel van de macht aan te komen. Dat was het basisidee voor het nummer."

Het werd een forse hit en het nummer kreeg nog een tweede leven, toen het in augustus 1981 ook gebruikt wordt voor de lancering van muziekzender MTV. MTV-vj Marc Goodman: "Voor de start van MTV was het alle hens aan dek om dat eerste lied, dat we zouden tonen, te vinden. Het nummer dat iedereen van de sokken zou blazen. Toen we Video Killed The Radio Star vonden, wisten we zeker dat we de radio hiermee zouden boos krijgen. Maar Amerikaanse jongeren vonden het geweldig en herontdekten zo een lied dat al sinds 1979 in de winkelrekken lag. Intussen is het uitgegroeid tot cultureel erfgoed. En wees er maar zeker van: als iemand MTV zegt, dan zal de eerste reactie niet Duran Duran zijn, maar wel The Buggles."

24 januari 2022
Patrick Van Gestel