#Toots100 - Toots Thielemans - Can You Tell Me How To Get To Sesame Street?

#Toots100 - Toots Thielemans - Can You Tell Me How To Get To Sesame Street?

Honderd jaar zou hij geworden zijn, Jean Baptist "Toots" Thielemans (Brussel, 29 april 1922 – Eigenbrakel, 22 augustus 2016). Een bescheiden, maar groot artiest, want weinig Belgen legden een dergelijk internationaal parcours af.

Ondanks het feit dat Toots met de allerallergrootsten klinkende namen speelde, is hij wellicht, zonder dat men dat altijd goed weet, het meest bekend voor zijn mondmuziekske in de beginmelodie van het kinderprogramma 'Sesamstraat', waarvoor Toots welgeteld 37 dollar kreeg uitbetaald.

In de testuitzendingen werd de melodie nog ingezongen door het kinderkoor 'The Kids', maar de eerste drieëntwintig seizoenen zou de themasong onveranderd die van Toots blijven met spelende kinderen in de buurten van New York, waarbij Pino (Big Bird) in beeld kwam gewandeld en de kinderen de tekst meezingen, waarna, als de uitzending echt begint, de tune zachtjes verderspeelt met de mondharmonicalijn van Toots.

Deze versie zou ook op vele verzamelplaten van 'Sesame Street' verschijnen. Het nummer werd geschreven door Joe Raposo, officieel Joseph Guilherme Raposo (8 februari 1937 – 5 februari 1989), een Amerikaanse componist, songschrijver en pianist, die vooral bekend was voor televisiewerk en (jeugd)series. Hij won maar liefst vijf Grammy Awards tijdens zijn carrière.

Eigenlijk het perfecte vehikel voor een warme, ontwapenende persoonlijkheid als Toots Thielemans: mensen, jong en oud, een glimlach op het aangezicht toveren met een simpel maar onvergetelijk melodietje.

15 mei 2022
Laurens Leurs