#ToppopsWondereWereld - B 52’s - Give Me Back My Man (1980)

#ToppopsWondereWereld - B 52’s - Give Me Back My Man (1980)

Op de Nederlandse kleuren-tv werden de toppers in “de hitpereet” en de vijf tips in de tipparade op wekelijkse basis door de excentrieke Ad Visser luidkeels bejubeld, terwijl ze door ons vanuit de woonkamer werden weggehoond. De liedjes waar wij warm van werden, waren altijd dat tikje "left of center". En eind jaren zeventig, begin jaren tachtig was daar de zogenaamde new wave, toen nog een heel breed amalgaam van "andere" artiesten, die plots op de buis kwamen en die een wonderlijke aantrekkingskracht hadden op ons, de zoekende snaken die intussen de vijftig zijn gepasseerd. Maar het was voor ons een belangrijke bron van muziekjes, dat Avro’s Toppop.

De al even ravissante rode van het kwintet van planeet Claire, de onnavolgbare B52’s, die de alternatieve en vintage kijk op het leven inkleurden met een vreemdsoortig doch zeer aantrekkelijk soort funky humor, die er bij ons inging als zoete koek. Toen dit op Avro’s Toppop passeerde, werden wij instant verliefd op Cindy en Kate en hun goofy friends.

Het vierde nummer van tweede plaat 'Wild Planet'. Een vrolijk verhaal over een vrouw wiens vriendje, die verorberd was door een haai. Maar Cindy Wilson zag ook nog een andere mogelijkheid: "Or he was flushed down the toilet by the Ty-D-Bol Man.” Dat soort humor dus!

Eén van de weinige nummer met slechts één leadsinger, in dit geval Cindy Wilson. Veel vaker was het een voortdurend pingpongen tussen frontpersonen Cindy Wilson, Kate Pierson en übernerd Fred Schneider. Het schrijven van de song was nochtans steeds een groepsgebeuren, aangevuld met het werk van vriend Robert Waldrop, die de lay-out van de hoezen mee uitdacht, maar ook tekstueel en muzikaal een bijdrage leverde.

De hoofdpersoon in de song is "walking out of Korvettes" met een pakje in de hand. Korvettes was een populaire winkel in de sixties, die failliet ging in 1980, het jaar dat Give Me Back My Man op de wereld werd losgelaten, hier bij ons middels een passage in Avro’s Toppop, yeah!

29 november 2020
Laurens Leurs