#VivAlbertineKiest - Leila - Underwaters (1998)

#VivAlbertineKiest - Leila - Underwaters (1998)

Viv Albertine, gitariste van The Slits, slijt haar dagen tegenwoordig als auteur ('Clothes, Music, Boys' en 'To Throw Away Unopened'), maar muziek is ook nog steeds belangrijk voor haar. 

Viv Albertine hoorde de track voor het eerst in een commercial. Het is verbazend, het is inventief, intens en voelt aan alsof je zenuwcellen gaan ploppen. Albertine houdt van herhalende ritmes tot ze je in een soort van trance brengen.

Intussen heeft ze Leila ook ontmoet en ze deed haar denken aan haarzelf, toen ze jong was: trots op haar werk, beschermend, vol zelfvertrouwen en toegewijd aan wat ze doet. Het was een inspirerende ontmoeting omdat Albertine op dat moment het vertrouwen een beetje kwijt was. Je hoort ook het zelfvertrouwen in deze ambient track.

Leila Arab (Perzisch: لیلا عرب, geboren in 1971), of kortweg Leila, is een in Iran geboren producer en dj, gevestigd in Londen. Leila Arab werd geboren in Iran en bracht daar een deel van haar jeugd door. Haar familie vluchtte naar Londen na de Iraanse revolutie in 1979. Ze raakte geïnteresseerd in dj'en en keyboards en verliet de universiteit om op te treden met Björk in 1994. Later werkte ze nog met haar samen als geluidstechnicus en live mixer. 

Leila ontmoette Richard D. James terwijl beiden op tournee waren met Björk. En zowel James als Grant Wilson-Claridge stelden voor om haar solo-opnames uit te brengen op hun label Rephlex Records. In 1998 bracht Leila debuutalbum 'Like Weather' daarop dan ook uit. 

In 2000 volgde 'Courtesy Of Choice' op XL Recordings. Ben Thompson van The Telegraph noemde deze releases "twee verzamelingen spookachtige, elektronische soul die haar tot een integraal lid maakten van de gouden generatie Britse schrijvers-producers van de jaren negentig."

Na een pauze na de dood van haar ouders bracht ze in 2008 'Blood Looms And Blooms' uit op Warp. Het bevatte vocale bijdragen van Terry Hall en Martina Topley-Bird. In 2009 droeg ze een cover van een Aphex Twin -nummer, "Vordhosbn", bij aan het Warp20 (Recreated) verzamelalbum.

In 2012 bracht ze haar vierde lp 'U&I' uit en in 2015 was er een gezamenlijke ep met Zebra Katz, getiteld 'Nu Renegade' op ZFK Records. 

24 juni 2024
Laurens Leurs