#VivAlbertineKiest - Patti Smith - Free Money (1975)

#VivAlbertineKiest - Patti Smith - Free Money (1975)

Viv Albertine, gitariste van The Slits, slijt haar dagen tegenwoordig als auteur ('Clothes, Music, Boys' en 'To Throw Away Unopened'), maar muziek is ook nog steeds belangrijk voor haar.

Patti Smith wordt wel vaker opgevoerd als de oerpunkvrouw die ze ook werkelijk is. Ook voor Viv Albertine was het de eerste keer dat ze muziek hoorde die perfect verklankte wat ze zelf innerlijk voelde: “For the first time, I felt all my rhythms and feelings and all my complications as a young woman were made real in sound.” Het was een buitengewoon gevoel en een groots moment. Het was bevrijdend hoe Patti Smith er uitzag, hoe ze zong, zoals ze tegen de dingen aankeek.

Viv Albertine was op dat moment al in de twintig en was muzikaal aan de slag in een groep, maar de plaat kwam net op tijd: “I didn’t know then that you were allowed to make a noise during sex as a woman without seeming cheap or unfeminine. People think the seventies were so trendy in England but they were like the fourties".

Free Money is autobiografisch, want Patti Smith en haar drie broers en zussen waren allemaal ziekelijk en haar ouders hadden moeite om de medische rekeningen te betalen. Als gevolg daarvan was er financiële onrust in het huishouden en groeide ze arm op. Smith schreef dit nummer, onderdeel van debuutalbum 'Horses', voor haar moeder. De dichter-zangeres legde aan de Britse krant The Observer uit: “Ze heeft er altijd van gedroomd de loterij te winnen. Maar ze heeft nooit een lot gekocht! Ze zou zich voorstellen dat als ze zou winnen, lijstjes zou maken van dingen die ze met het geld zou doen: een huis in de buurt, de zee voor ons kinderen en daarna allerlei liefdadigheidsactiviteiten."

In 1977 coverde, of all people, Sammy Hagar het nummer met orkest op 'Red'. Tijdens de Hall of Fame-ceremonie van 2007, toen beide artiesten werden ingewijd, vroeg Patti Smith aan Hagar waarom hij dat nummer had opgenomen en hij antwoordde dat zijn producer het hem had gebracht zonder dat hij wist dat het van haar was. Hagar vond het liedje gewoon leuk. Dus maakte hij een eigen versie.

Lenny Kaye, gitarist van Patti Smith vanaf de oprichting van de band in 1974, vertelde in 2022 aan Uncut dat Free Money één van zijn favoriete nummers is om live te spelen en zei: "Het is nog steeds een energieke uitbarsting van verlangen."

 

25 juni 2024
Laurens Leurs