#WVDBM23 - 2 Belgen - The Carpet On My Wall (1982)

#WVDBM23 - 2 Belgen - The Carpet On My Wall (1982)

Het is weer Week Van De Belgische Muziek op de radio’s. Tof initiatief, maar hopelijk word er ook ee,s van de platgetreden paden afgeweken en gekozen voor de minder verwachte nummers van de Belpoppers. Wij doen alvast een bescheiden poging.

Het was in 1982 in Maaseik dat we blij verrast werden met een optreden van 2 Belgen in het cultuurcentrum Achterolmen. Normaliter zou dat plaats gevonden hebben op een openluchtsite aan de oevers van de Maas, maar door "diverse" omstandigheden werd er op het allerlaatste moment verkast naar de indoor van het cc.

TC Matic speelde als hoofdact alles naar gewoonte helemaal plat, maar daarvoor kwamen er twee vreemde snoeshanen aan bod, die op een andere manier een overweldigende indruk maakten. Slechts met twee en met pauwenveren in het achterwerk, maar de batterij aan topnummers die ze over ons heen lieten rollen was indrukwekkend: Fever, Lena, Quand Le Film Est Triste, Local Cocaïne, Some Kind Of Madness en wat mij betreft de prijsbeesten The Third From The Left From The Top Row, I Uv U Ess A Betten Unkinell en vooral The Carpet On My Wall.

Het was dus nog de oerversie van 2 Belgen met zijn tweeën, zanger-gitarist Rembert De Smet, strak in het lycrapak gehesen, en drummer Herman Celis, eveneens in het strakke trainingspak met pauwenveren aan het uiteinde. Maar wat een power en lol dat daar van afstraalde, De Smet stuurde de  gitaar bedreven door een bataljon synths, waarbij het amper opviel dat ze slechts met twee stonden te musiceren. Integendeel, het spectrum was breed en wijds.

The Carpet On My Wall was vreemd en deed oriëntaals aan en sloeg een diepe deuk in ons muzikaal brein. Nog veel later - het zal 1986 geweest zijn - speelden we met ons new wave-gezelschap Ministry Of Movement een optreden in Sint-Huibrechts-Lille in het voorprogramma van 2 Belgen, maar ze waren toen al uitgegroeid tot een vijftal.

Nog wat later, 1989, zou gitarist Jean-Lou Nowé, een remix maken van de debuutsingle van The Romans, Twice A Day, maar dat is er uiteindelijk nooit van gekomen. De Smet zou nog enige sier maken met de flamencogroep Està Loco en Celis kwam terecht bij Nacht Und Nebel, maar tragisch is dat beide Belgen niet meer zijn, want Rembert De Smet overleed in januari 2017 (aan kanker) en Herman Celis stierf in mei 2021.

30 januari 2023
Laurens Leurs