VVYNN

Dit trio werd een kwartet en leverde met Home na twee jaar nog eens een geweldige single af, maar wist desondanks nog geen platencontract te versieren. Onbegrijpelijk eigenlijk, want ze klinken als een kruising van The Joy Formidable en Wolf Alice en hebben nog heel wat nummers op stapel staan. Maar voor de veroveringstocht begint, blikten Angie, Jonathan, Joachim en Jeroen nog eens terug en vooruit voor ons en zo geven ze ons en u nog meer inzicht in de invloeden.

Beste albums?

Angie:

Low - 'HEY WHAT'

Arab strap - 'As Days Get Dark'

The Joy Formidable - 'Into The Blue'

Squid - 'Bright Green Fields'

Tyler,The Creator – 'Call Me If You Get Lost'

Wolf Alice - 'Blue Weekend'

Jonathan:

Manchester Orchestra – 'The Million Masks Of God'

Jaren geleden hoorde ik Shake It Out van het album uit 2009 ('Mean Everything To Nothing') op de radio. Sindsdien ben ik enorme fan van de band. Het nieuwe album toont dat ze nog steeds muzikale magie kunnen toveren."

The Joy Formidable – 'Into The Blue'

Zodra ik de stem van Ritzy Bryan hoor, word ik als het ware gehypnotiseerd. De zweverige vocals in combinatie met de strakke drumpartijen en de typische gitaar-/bassound stellen nooit teleur; Dit album heeft prachtige songs, net zoals de andere albums.

Jeroen:

Thrice - ‘Horizons, East’

Hippotraktor - ‘Meridian’

Joachim:

Joe Bonamassa'Time Clocks'

Gojira - 'Fortitude'

Nothing But thieves – 'Moral Panic II'

Royal Blood – 'Typhoons'

Foo Fighters – 'Medicine At Midnight'

The Joy Formidable – 'Into The Blue'

Als gitarist "nice" invloeden en uitdagingen om veel van te leren (techniek, toonladders, genre, akkoordenschema, …).

Beste song?

Joachim:

Jonathan:

Jeroen:

Mooste artwork?

Jonathan:

Je m’en Sex Please – 'Rocket Science'

Knapste video

Jonathan:

Random shit, Monty Python-ish. Gewoon hilarisch, geniaal en een topnummer.

Angie:

Ongelofelijke visuals. Baanbrekend wat die man heeft bereikt op korte tijd. 

Joachim:

Simpele videoclip maar heel knap gedaan.

Wat is het beste concert dat je dit jaar gezien hebt?

Jeroen:

Caravan Palace - AB - 07 november

Naar dit concert keek ik al bijna twee jaar uit. Nu het ein-de-lijk plaatsvond, was een vet elektroswingfeestje long overdue. Heerlijke vocals, strakke band, zwoele blazers, silky smooth dance moves en knappe lichtshow.

Angie:

Kraakfestival - Het Bos - 2 oktober

Vooral Dominique Grimaud was een leuke ontdekking.

Jonathan:

Het is schandalig, maar door de hele covidperiode heb ik praktisch geen optredens kunnen meepikken. Maar als ik iets digitaals mag aanbevelen, dan is het ‘Bo Burnham – Inside’: een naar mijn mening meesterwerk, te zien op Netflix. Comedian Bo is voor zijn muzikale comedy/kritiek op de maatschappij gekend en heeft de show door de lockdown bij hem thuis opgenomen. Hij heeft werkelijk alles zelf gedaan: de nummers geschreven en opgenomen, geregisseerd en gemonteerd. Om nog maar van de lichtshow te zwijgen.

Wat moet er op muzikaal vlak veranderen?

Angie:

Meer promotie van verschillende muziekgenres, vooral van bands van eigen bodem. Er zijn altijd trends van bepaalde genres en die worden plat gespeeld tot je ze beu bent. Overal zie je dezelfde bands op de affiches, maar er zijn zoveel goeie bands in ons klein landje en die krijgen te weinig echte kansen om gehoord te worden door het grote publiek op radio, televisie, festivals, etc. Heeft natuurlijk ook met geld te maken. Dus geef de sector gelijk maar wat meer middelen.

Joachim:

Meerdere muzikale kansen voor opkomende nieuwe bands. Meer talentenjachten (genre Humo’s Rock Rally, nieuwe lichting), mogelijkheid tot free podium, haalbare financiering voor bands bij optredens. Afstappen van het ons-kent-ons-sfeertje.

Jonathan:

Een breder podium voor iedereen.

Mooiste stukje songtekst dat je bent tegengekomen?

Jonathan:

Dit raakte me wel, geschreven door onze eigen Angie in het nummer ‘Home’: "This will never be home / we tried for way too long / but if you want me to stay / where’s the light and warmth we truly need to keep us here"

Jeroen:

"I keep swingin' my hand through a swarm of bees / I can't understand why they're stingin' me / But I'll do what I want, I'll do what I please / I'll do it again 'til I got what I need"

(ThriceBlack Honey)

Angie:

“I want to breathe in every cold droplet that’s lonely from its cloud / Sink beneath the mountains miles across the sky”

(The Joy Formidable - Gotta Feed My Dog)

Beste platenwinkel?

VVYNN: Muzikaalst, Aalst!

Beste playlist?

Joachim:

Belgische bands herkenbaar maken aan de buitenwereld. De erkenning, die ze verdienen, geven aan Belgische bands.

Jonathan:

Ik heb deze playlist gemaakt omdat elke Belgische artiest gehoord mag worden. Zonder te moeten afhangen van professionele curatoren of promoters.

Waarop ben je zelf het meest trots?

Jonathan:

Als band: onze volharding. Wij zouden in 2020 meer dan dertig optredens hebben gespeeld die jammer genoeg, op twee na, allemaal werden geannuleerd. Voor mij was dit vooral mentaal een zware klap, omdat ik zoveel tijd gestoken had in het vinden en boeken van shows. Ik wou letterlijk de drumstokken aan de muur hangen en met de band stoppen omdat alles voor niets was. We namen even wat ademruimte en besloten toen een vierde bandlid te zoeken. Gitarist Joachim kwam dit jaar bij de groep. Dit gaf me een enorme schrijfboost en ik kon op korte tijd heel wat nummers schrijven. Ik ben echt trots op de nieuwe sound die we nu gevonden hebben en hoop dan ook die ooit live te kunnen brengen. Ons nummer Home licht al een tipje van de sluier, maar in februari trekken we de studio in voor drie vervolgnummers. Stay tuned ;)

Ik ben ook enorm trots op mijn derde plaats als ‘Beste Drumleraar van de BeNeLux’, verkozen door het drummagazine ‘Slagwerkkrant’. Ook heeft de drumschool waar ik les geef (Het Drumhuis) de derde plaats behaald in de categorie ‘Beste Drumschool van de BeNeLux’.

Joachim:

leadgitaar spelen bij VVYNN. Het is de perfecte uitdaging voor mezelf. Knutselen met allerlei effecten: delay, reverb, juiste sfeer. Kortom, zoeken naar de juiste sound als leadgitarist. Het samenspel en de klik met de bandleden. Het genre van VVYNN past perfect bij de richting die ik persoonlijk wou inslaan.

Waar ik verder nog trots op ben, is het reilen en zeilen van gitaar spelen. Mede dankzij mijn muzikaal gehoor, maar ook gewoon uit interesse in de muziekwereld (rock, postrock), sta ik altijd open voor nieuwe genres en bands, nieuwe technieken en schema’s om bij te leren. Constant aan het bijleren op vlak van de mogelijkheden die een gitaar in de muziekwereld kan bieden of betekenen (en zeker in de muziek van VVYNN).

Jeroen:

Ondanks de belemmeringen hebben we als band terug onze drive gevonden om te blijven werken aan oude en nieuwe nummers. Enerzijds voor onszelf, want muziek blijft een heerlijke uitlaatklep en we houden van de uitdaging om onzelf steeds verder te pushen. Een extra gitaar brengt een hele nieuwe dimensie mee die we nu ten volle kunnen verkennen. Anderzijds kijken we uit naar vele live shows in de nabije toekomst.

Wat verwacht je persoonlijk op muzikaal vlak van  2022?

Jeroen:

Een degelijke heropleving van het sociaal cultureel aspect van onze maatschappij. Terug onbezonnen naar festivals kunnen gaan in de zomer, hier en daar optredens meepikken in mijn favoriete cafés. Met VVYNN de draad terug opnemen en ons volop smijten in een live tour doorheen België. Genieten van intieme shows en knallen op grotere podia.

Jonathan:

Ik hoorde net de nieuwe maatregelen en mijn hart bloedt voor de cultuur-/eventsector. Dagelijks zetten mensen zich zo hard in om concerten en events in alle veiligheid te laten verlopen en het doet pijn om te zien dat deze bereidwilligheid met de grond gelijk gemaakt wordt. Ik duim dus vooral voor een heropleving van de eventsector en dat mensen dankzij concerten de mentale batterijen terug kunnen opladen.

Angie:

Net voor de eerste lockdown hadden we een mooie release met een reeks concerten gepland. Die concerten hebben we bijna allemaal moeten afgelasten. Dat was een zware domper. Maar we zijn blijven schrijven, hebben er een extra lid bij ondertussen en plannen binnenkort weer nieuwe opnames. Ik hoop dat we met de nieuwe releases toch meer bekendheid kunnen bekomen. En als het weer mag: heel veel shows spelen in 2022.

Joachim:

Veel optredens met VVYNN, enorm veel schrijven aan muziek als band en die kunnen uitbrengen naar de buitenwereld.

30 december 2021
Marc Alenus