#2022Q&A - Patrick Blomme

#2022Q&A - Patrick Blomme

Hij heeft intussen zijn hart verloren aan de fotocamera, maar heel af en toe neemt hij ook nog eens de pen op. En deze overschouwing van 2022 is één van die keren.

Van welke platen uit 2022 heb je spijt dat je ze niet opnieuw voor het eerst kan horen?

Marble Sounds - ‘Marble Sounds’

Fontaines D.C. - ‘Skynty Fia’

Dans Dans - ‘Titel’

Naima Joris - ‘While The Moon’

The Antler King - ‘Dances’

Alweer een voornamelijk Belgische top vijf met Pieter Van Dessel en Marble Sounds op één. Het vijfde album van de band is een wondermooi en warm plaatje geworden met de piano in de hoofdrol, maar met het verrassende Axolotl als dé ultieme song.

Deze vijf songs uit 2022 blijven de komende jaren in mijn playlist staan.

The National feat. Bon Iver Weird Goodbyes

Flip Kowlier & Wannes Cappelle In De Voart

Eefje De VisserStartschot

Johannes Is Zijn Naam Johny Will Be King

Warhaus Open Window

The National kan al jaren weinig verkeerd doen. Weird Goodbyes als voorloper van een nieuw album maakte ons alvast bijzonder gelukkig. Het nummer begint heel gezapig, maar neemt de tijd om helemaal te ontplooien.

Welk artwork uit 2022 hoort thuis in een museum?

Nils Frahm - ‘Music For Animals

Als fotograaf word ik vooral getriggerd door foto’s als albumhoes. De nieuwste Nils Frahm bezit een rustig en gelaagd zwartwit-beeld waar je naar kan blijven kijken door het spel van contrast, licht en donker, diepte,…

Bij welke plaat uit 2022 was de verpakking beter dan de inhoud?

Arctic Monkeys - ‘The Car’

Arctic Monkeys' laatste boeiende plaat dateert voor mij persoonlijk als uit 2013 (‘AM’). Sindsdien boeit het allemaal veel minder en dat heeft de band met ‘The Car’ allesbehalve kunnen keren.

Welke videoclip uit 2022 kan je blijven (her)bekijken?

Arcade Fire The Lightning I & II

De tijd, dat Arcade Fire steengoede albums maakte, is ook al even achter de rug. Maar op elk album hebben ze steevast nog enkele uitstekende singles en songs staan. The Lightning I & II is zo'n ijzersterke song. Of zeggen we songs? De video bij het nummer vat de sfeer van beide delen perfect in een mooie cinematografische sterke opname op Kodak Film.

Dit optreden in 2022 had eeuwig mogen blijven duren.

The Slow Show – De Roma – 31 augustus 2022

Het concert van The Slow Show werd de afgelopen jaren wegens Covid verschillende keren verplaatst. Ons geduld werd dus danig op de proef gesteld en het verlangen naar dit optreden werd er alleen maar groter door. De band uit Manchester deed in een uitverkochte Roma de naam alle eer aan met een minzame, maar grootse set. De donkere stem van frontman Rob Goodwin trok ons mee in een sfeervolle trip van anderhalf uur. 

Als er over één plaat en/of (muzikale) gebeurtenis uit 2022 een documentaire gemaakt moet worden, dan is het...

De dood van Mark Lanegan kwam als een schok en zorgde hier thuis voor ganse week Lanegan door de speakers (solo, Screaming Trees, het project met Isobel Campbell, Queens Of The Stone Age, Gutter Twins, Soulsavers, …). Ook Live was Lanegan één van de meest fascinerende artiesten om aan het werk te zien. Er valt naar mijn mening nog veel te vertellen over het enigma Mark Lanegan.

28 december 2022
Patrick Van Gestel