#2022Q&A - Patrick Van Gestel

#2022Q&A - Patrick Van Gestel

Onze favoriete eindredacteur. Nooit te moe om een tekst na te lezen of een accreditatie aan te vragen. Geen taalfaut ontsnapt hem. Geen zin komt online, zonder dat er een komma te weinig, in staat. Een liefhebber van het betere gitaarwerk, maar ruimdenkend genoeg om van alles mee te willen smullen. Gourmand in niet enkel muzikaal opzicht. 

Van welke platen uit 2022 heb je spijt dat je ze niet opnieuw voor het eerst kan horen?

caroline - ‘caroline’

40 Watt Sun - ‘Perfect Light’

Cass McCombs- ‘Heartmind’

Jan Verstraeten - ‘Violent Disco’

Styrofoam - ‘Happiness Is Obsolete’

Caroline maakte een plaat zoals ik er nog nooit één hoorde en dat is blijven hangen. Live maakten ze dat bovendien helemaal waar. 40 Watt Sun gooide het over een akoestische boeg voor de derde plaat. Begin volgend jaar te bewonderen in den Botanique, trouwens. Cass McCombs ging door op het elan van de vorige plaat (zie ook verder). Jan Verstraeten verblufte mij helemaal op Absolutely Free Festival. De bijhorende plaat is goed (maar haalt het desondanks niet bij dat optreden). En Styrofoam maakte een impulsieve plaat, die toch blijft hangen. Ik bewonder man en muziek.

Hoorden hier misschien ook in thuis: 'Ha Ha Heartbreak' van Warhaus en 'Now What?' van Siem Reap.

Deze vijf songs uit 2022 blijven de komende jaren in mijn playlist staan.

Emiliana Torrini & The Colorist Orchestra - Right Here

CarolineGood Morning (Red)

Warhaus Desire

Drive-By TruckersWelcome 2 Club XIII

Will Sheff The Spiral Season

Nikki LaneFirst High

Emiliana Torrini & The Colorist Orchestra brachten mij helemaal van mijn melk met die eerste single uit de nieuwe plaat. Good Morning (Red) zal altijd in mijn (niet bestaande) playlist blijven staan. Warhaus maakte verlangen bijna tastbaar. De Truckers gaan als vanouds voluit. Will Sheff bewees ook solo prachtige songs te schrijven en Nikki Lane liet zich met plezier meesleuren door Josh Homme.

Welk artwork uit 2022 hoort thuis in een museum?

Charlotte Adigéry & Bolis Pupul - ‘Topical Dancer’

Het album staat al een tijdje op mijn wantlist, maar raakte nog niet tot in de platenkast. Het artwork viel mij van bij het uitkomen ervan al op. Heel knap gedaan, het muzikale en het dansbare verbeeld, het experimentele onderstreept. Knap werk.

Welke videoclip uit 2022 kan je blijven (her)bekijken?

Loek Van den Berg QuintetWayfarer

Dat hier überhaupt iets staat, is al verwonderlijk. Blijft een knappe clip.

Dit optreden in 2022 had eeuwig mogen blijven duren.

Cass McCombs - Botanique – 18 oktober

Verwachtingen zijn een bitch voor een concertganger. Zeker als ze hoog zijn ingesteld. Na de man een aantal keer live gezien te hebben, leek het moeilijk dat hij die verwachtingen ging halen. Maar hij deed het langs de neus weg. Betoverend optreden, waarvan de herinnering nog zeker even zal blijven branden.

Maar er was meer, ondanks het feit dat ik me had voorgenomen om in 2022 in te binden. Ook nog genoten van: caroline (Botanique, 17 april), Low (Trix, 4 mei), Gogo Penguin (Gent Jazz, 8 juli), LupaGangGang en Jan Verstraeten (Absolutely Free Festival, 6 augustus), The Magnetic Fields (Tolhuistuin, 11 september) Pallbearer (Desertfest Antwerpen, 15 oktober), Josh Rouse (Het Depot, 6 november) en The Cure (Sportpaleis, 23 november). Vooral die laatste was een verademing voor een massa-evenement in de zo gehate betonnen bunker, die het Sportpaleis nog steeds is. En zo blij eindelijk The Magnetic Fields te hebben gezien. Was de trip naar Amsterdam helemaal waard.

Als er over één plaat en/of (muzikale) gebeurtenis uit 2022 een documentaire gemaakt moet worden, dan is het...

Het fenomeen Stephen Merritt (van The Magnetic Fields) verdient veel meer aandacht dan het/hij krijgt.

23 december 2022
Kristof Van Landschoot