Bert Gysemans

Onze stoner-rots in de branding. Goed voor pittige teksten en al even gekruide foto's. Met een hart voor inlands werk, maar ook met een bredere kijk. 

#23REWIND

De vijf platen uit 2023 die al volledig grijs zijn gedraaid

1. Fire Down Below - 'Low Desert Surf Club'

2. Satanic Witch - '4:44'
3. Desert Storm - 'Death Rattle'
4. Dopelord - 'Songs For Satan'
5. Green Lung - 'This Heathen Land'

Twee Belgen, één Pool en twee “van over’t water”. Een uitgebalanceerde keuze, al zeg ik het zelf, zuiver toevallig. '4:44' van Satanic Witch is een debuut, de anderen zijn ondertussen al aan een tweede, derde of zelfs vierde album toe.

De vijf songs die nog lang na 2023 op repeat blijven staan

1. Psychonaut - Violate Consensus Reality (akoestische versie)

2. King Gizzard & The Lizard Wizard – Gila Monster
3. Dozer – Dust For Blood
4. Jesus Chrüsler Supercar – God Hates Us All
5.The Ocean – Unconformities (met Karin Park)

Bewust vijf nummers die niet van mijn vijf favoriete platen komen, maar een goed verstaander heeft al gauw door dat het hier eigenlijk een verdoken runner-up-lijstje is.

De vijf (plus twee bonus)concerten die nog steeds op je netvlies staan gebrand

1. My Diligence – Hellfest 

Drie dagen van huis met een volledig team om dertig minuten te knallen ’s morgens in de vroegte. En of ze dat deden. Een straffe prestatie. En nu maar uitkijken naar het nieuwe album in 2024.

2. Private Function – Sjock Festival 

Een Australisch punkrockcollectief op uitstap in de Kempen, een combinatie die nog even op ons netvlies gaat blijven branden. Ow yeah! Als fotograaf kan je niet veel meer wensen dan zo’n visueel spektakel.

3. Otoboke Beaver – Ancienne Belgique, 16 mei

Als je je groep vernoemd naar een liefdeshotel in Osaka, dan weet je al genoeg. Vier punkrockchicks in bloemetjesjurken en op Crocs. Wat wil een mens nog meer?

4. Botch – Hellfest 

De eerste tour in twintig jaar. En wat een stormram! De band blijft geweldig, zwaarder en heavier dan ooit. En volgend jaar terug op tour in Europa, met meer haltes deze keer. Niet twijfelen, gewoon gaan!

5. Carnation – CC Zwaneberg, Heist-Op-Den-Berg, 3 mei

Straffe releaseshow van deze deathmetal-locals. Ook al is nieuwste album ‘Cursed Mortality’ diverser in klankkleur, ze bliezen iedereen omver met hun présence.

6. La Perra Blanco – Sjock Festival

Op Sjock Festival valt er ieder jaar wel iets te ontdekken. La Perra Blanco bijvoorbeeld, gevormd rond de charismatische, dunne sigaretten-rokende, zangeres en gitariste Alba Blanco Sanchez. Een ontdekking zonder meer.

7. Shellac – Desertfest 

Het was wachten tot op dag drie voor de grote Steve Albini, die met een volledig witte lichtshow -  “Hé mensen, die lichten storen toch niet te hard?”, tijdens de soundcheck – en een basis-set-up (drums, bas gitaar en zang) het beste van zichzelf en band gaf. Een muzikaal hoogtepunt!

Het artwork van 2023 dat je steeds opnieuw kunt bewonderen

Sigur Rós – 'ÁTTA'

Die ene muzikant die in 2023 meer aandacht verdiende dan kreeg

Twee Nederlandse acts.

Persoonlijke favorieten Paceshifters, een trio dat al vijftien jaar aan de weg timmert, maar dat amper voet aan Belgische grond krijgt, terwijl ze wel degelijk een aanvulling zouden zijn op wat we muzikaal hier te vreten krijgen.

En dan is er de retour naar het podium van John Coffey. Als je na zes jaar beslist terug te gaan spelen, dan kan dat teleurstellend zijn. Of je kan zoals in het geval van John Coffey een vliegende start maken en voor je het weet sta je in één van de grootste zalen van Nederland voor meer dan vijfduizend man te spelen. Waar gaat dat eindigen?

Het voorprogramma uit 2023 dat volgend jaar op meer mag hopen

Die reeks is lang, vrees ik. Maar als we dan toch namen moeten noemen, zouden dat bijvoorbeeld Svalbard, My Diligence, Modder en An Evening With Knives kunnen zijn.

2023 zal voor altijd het jaar zijn waarin…

...alles terugkomt: The Beatles, The Rolling Stones en zelfs Clouseau, die na de verkleedpartij op Pukkelpop plots populairder zijn dan ooit zowaar. En ze staan allemaal in de hitlijsten.

#TWENTYFOURWARD

Wat staat er jou nog te wachten in 2024?

Hopelijk meer van dit muzikaal snoepgoed, een goede gezondheid voor iedereen en laat ons hopen dat de wereld zich eens herpakt. Een Control-Alt-Delete dringt zicht jammer genoeg op, want anders blijft er van alle leuke dingen binnen enkele jaren niet veel meer over.

26 december 2023
Bert Gysemans