Joris J. Peeters

Hij wedt op meerdere paarden, maar in 2023 was er muziek. En die lijn wil Joris J. Peeters doortrekken in 2024. Tot zolang is er nog dit lijstje. 

#23REWIND

De vijf platen uit 2023 die al volledig grijs zijn gedraaid

1. André 3000 - 'New Blue Sun'

2. Johannes Is Zijn Naam - 'Johannes Is Zijn Naam'
3. Nick Cave - 'Australian Carnage - Live At The Sydney Opera House'
4. Boygenius - 'The Record'
5. Brian Eno - 'Before And After Science' (uit 1977, ontdekt in 2023)

De vijf songs die nog lang na 2023 op repeat blijven staan

1. The Beatles - Now And Then

Ik huil telkens een beetje, wanneer ze na de zin "Now and then", pauzeren en dan "I miss you", zingen. Dat komt binnen omdat het herkenbaar en authentiek is. Is het één van de mooiste pauzes in de muziekgeschiedenis?

2. The Smile - Bending Hectic

Ik luister minder vaak naar muziek met een klassieke popstructuur: intro - strofe - refrein - strofe - enzovoort. Ik hou meer van de sfeer die de artiest opbouwt met soundscapes, wisselende ritmes, en een hook in de liedtekst. Ik geniet ervan als eerst het volledige verhaal wordt verteld en dat de muzikant zo naar een apotheose gaat zonder er een refrein tussen te gooien. Dat doet bijvoorbeeld ook...

3. Nick Cave - Spinning Song (Live At The Sydney Opera House)
4. Hannekesnest - Overgave

Hannekesnest is Hanneke Claessen uit Wechelderzande. Ze vroeg me of ik haar single Overgave wilde producen. Bij die vraag kreeg ik heel wat belemmerende gedachtes: ik ben geen producer, ze gaat haar studiotijd en het budget aan mij verspillen, ik denk niet in klassieke liedstructuren,… Eigenlijk was dat de onzekere en kritische Joris die me op zijn manier wilde beschermen voor teleurstellingen. Ik heb die Joris omarmd, bedankt om er te zijn en hem op een milde manier het vertrouwen gegeven om ervoor te gaan. En ook het vertrouwen van Hannekesnest trok me over de streep. Hannekesnest zal Overgave in 2024 releasen, maar ik mocht de voorbije maanden al vaak naar de mix luisteren.

5. Sole Extension - Ghost Words Sole Extension

Dit is de one-man-band van Bart Minnebach uit Malle. Hij brengt muziek met invloeden van Tool, Alice in Chains, een vleugje new wave (in het lied Take my Heart), Nick Drake, enzovoort. Maar Sole Extension klinkt toch vooral als zichzelf. Zou de openingszin "Why would you talk, when you have nothing to say?" bij veel mensen kunnen resoneren?

De vijf concerten die nog steeds op je netvlies staan gebrand

1. Guido Belcanto @ CC Beerse

Wat een verhalenverteller is Guido toch, zowel in zijn lied- als in zijn bindteksten. En steeds met veel humor. Zo zei hij net voor de pauze tegen het publiek: ‘’We zien elkaar na de pauze. Of ik moest sterven tijdens de pauze. Maar sterven in Beerse … dat gaan we ook niet doen, hé."

2. Luka Bloom @ De Singer
3. Mooneye @ De Singer

De Singer in Rijkevorsel is zo’n intieme muziekclub waar je het gevoel krijgt dat de artiesten in je woonkamer staan. Er is op een ontspannen en respectvolle manier veel interactie mogelijk tussen de artiest en het publiek.

4. Warren Ellis @ AMUZ Antwerpen

Ellis promootte in AMUZ zijn boek 'Nina Simone’s Kauwgom'. De voorstelling ging over hoe Ellis na een concert van Nina Simone haar kauwgom vanonder een piano plukte. Die kauwgom werd een relikwie. Daarnaast gaf Ellis ons een inkijk in zijn creatieproces en speelde hij live op viool terwijl hij ritmes stampte met zijn beitelvormige boots met harde hak.

5. Edgars Rubenis

Rubenis bouwt met enkel en alleen gitaar een muzikaal universum. Het herinnert me aan een optreden van Bert Dockx van enkele jaren geleden.

Het artwork van 2023 dat je steeds opnieuw kunt bewonderen

Ik herontdekte in mijn platencollectie Roy Orbison’s 'Greatest Hits' uit 1967. Die lp kwam uit de collectie van mijn ouders. Als kind draaide ik het album dagelijks meerdere keren. Ik kon blijven luisteren naar It’s Over, Faling, In Dreams, Leah,… De illustratie van een vrouw op de cover intrigeerde me: de kleur van haar haren, oogschaduw en lippen. De typografie van de titels rond de afbeelding is prachtig.

Die ene muzikant die in 2023 meer aandacht verdiende dan kreeg

Duke Garwood is ook weer zo’n muzikant bij wie de verhalen en de sfeer in de muziek primeren.

De playlist waar je op je streamingdienst bij bent blijven hangen

Ik luister vaak naar artiestenradio’s. Zo zet ik vaak Radio Mark Lanegan op met muziek van Low, Brad, Duke Garwood … Ik luisterde ook enkele keren naar mijn eigen artiestenradio. Ik reik nog niet eens aan hun hielen en toch is het leuk om te ontdekken dat Nick Cave, Mark Lanegan, Richard Hawley, David Bowie, Guido Belcanto in die lijst staan.

2023 zal voor altijd het jaar zijn waarin…

...ik ontdekte dat stap voor stap de beste snelheid is, dat ik moet blijven creëren. Het maakt niet uit of het muziek, verhalen of een nieuwe theatervoorstelling is, zolang ik maar dicht bij mezelf blijf en in beweging blijf. Zo heb ik in 2023 mogen ontdekken dat ik door dicht bij mezelf te blijven met authentieke verhalen in liedteksten, iets zinvols en waardevols doe voor mezelf en op basis van de reacties van het publiek ook iets zinvols en waardevols doe voor anderen.

#TWENTYFOURWARD

Wat staat er jou nog te wachten in 2024?

Ik blijf verder werken aan muziek, een nieuwe muzikale vertelling, een boek,…

Ik mocht in 2023 proeven van het producen van andermans muziek. Dat zou ik graag in het nieuwe jaar vaker doen.

We leven in een tijd waarin er nood is aan verhalen; kleine, eenvoudige verhalen over de alledaagse dingen omdat daarin net de kans tot verbinden met elkaar ligt.

In 2024 ga ik dat proberen te doen met meer live muziekoptredens, met ultrakorte verhalen voor ieder lied. Daarnaast blijf ik wandelen, letterlijk en figuurlijk stap voor stap, want da’s de beste snelheid.

27 december 2023
Patrick Van Gestel