Ryan Wayne

De Canadees Ryan Wayne wist dit najaar enkele redactieleden te bekoren met het erg mooie ‘Crow Amongst The Sparrows’. Terwijl hij nog herstellende was van een paar beroertes, pikte hij de draad als singer-songwriter weer op en werkte hij met een aantal muzikale vrienden aan dat solodebuut. Wat de man, die dit jaar voor een vleugje magie zorgde, zelf vond van 2023 leest u hieronder.

#23REWIND

De vijf platen uit 2023 die al volledig grijs zijn gedraaid

In willekeurige volgorde

Various Artists - ‘Written In Their Soul - The Stax Songwriters Demos’

"Met honderdveertig songs ben ik niet zeker of dit wel echt als een album kan worden beschouwd. Ik ben nog steeds bezig met me er doorheen te werken, maar veel van wat er vandaag wordt gemaakt' wortelt duidelijk in deze magische muziek".

Allison Russell – ‘The Returner’

"Ik ontdekte de muziek van Allison Russell pas dit jaar. Vorige plaat, ‘Outside Child’ uit 2021, vind ik zeker zo goed als ‘The Returner’. Ze schrijft echt scherpzinnige liedjes die wortelen in de folktraditie en bij elke luisterbeurt beter worden.

Elisapie – ‘Inuktitut’

"Prachtige vertolkingen van een aantal oude klassiekers in Elisapies moedertaal, het Inuktitut. Het is pas door ze op deze manier te horen, in deze uitvoeringen, dat het tot me doordrong hoe mooi deze liedjes wel zijn".

Debby Friday – ‘Good Luck’

"Geweldige nummers, creatieve productie. Als geheel doet het me een beetje denken aan Santigold, vooral dan in de manier waarop schijnbaar moeiteloos verschillende stijlen met elkaar verweven worden. Deze artieste wil duidelijk muzikale grenzen verleggen."

Lil Yachty – ‘Let’s Start Here’

"Letterlijk een nieuwe start voor rapper Lil Yachty, die op deze plaat de psychedelische rocktoer opgaat. Ik heb er vaak naar geluisterd en denk dan ook dat deze plaat nog lang zal meegaan".

De vijf songs die nog lang na 2023 op repeat blijven staan

"Ik ben zeker dat ik er een paar vergeet, maar deze vijf zal ik nog niet meteen beu gehoord zijn".

Elisapie - Isumagijunnaitaungituq (The Unforgiven)

Yo La Tengo - Sinatra Drive Breakdown

Lil Yachty - The BLACK Seminole

Hayden - East Coast

Debby Friday – So Hard To Tell

De concerten die nog steeds op je netvlies staan gebrand.

"Ik ben de laatste jaren niet zo vaak naar concerten geweest. Als gevolg van mijn beroertes heb ik het moeilijk om me in een menigte te begeven en word ik best ook niet te vaak blootgesteld aan lawaai. Hier ben ik wel naartoe geweest."

Nils Frahm (Massey Hall, Toronto)

"Het publiek at uit Nils hand. Gedurende het hele optreden kon je een speld horen vallen."

The Lonesame Ace String Band (The Transac Club, Toronto)

"Ze geven een moderne draai aan oude bluegrass en bliezen me van mijn sokken. Ongelooflijk straffe muzikanten en dito podiumpresence".

Violent Femmes (Queen Elizabeth Theatre, Toronto)

"Pure nostalgie".

Bob Dylan (Massey Hall, Toronto)

"Waarom gaat een mens naar Dylan? Omdat het Dylan is, natuurlijk."

Het artwork van 2023 dat je steeds opnieuw kunt bewonderen

Unknown Mortal Orchestra – ‘V’

Die ene muzikant die in 2023 meer aandacht verdiende dan kreeg

Sylvan Esso

"Ik leerde deze band een paar jaar geleden kennen via mijn vrouw, en luister er nog steeds vaak naar".

2023 zal voor altijd het jaar zijn waarin…

…de gebeurtenissen in de wereld ons denken en het belang dat we hechten aan onze eigen digitale aanwezigheid en eindeloze sociale-mediamarketing danig op de proef stelden.

#TWENTYFOURWARD

Wat staat er jou nog te wachten in 2024?

Werken aan een nieuwe plaat (hopelijk is die klaar tegen volgende winter), waarvan enkele singles al in de lente zouden moeten verschijnen. Anderzijds blijf ik me ook focussen op mijn mentale welzijn, mijn gezondheid en mijn familie.

16 december 2023
Marc Goossens