Steve Vanderperren (White Heat)

Steve Vanderperren is drummer in hart en nieren, maakt deel uit van het heropgerichte White Heat en drumt verder nog bij de rock-coverbands Alibi Ike en Blue Dawn. Je kan hem ook geregeld als sessiedrummer in de studio vinden. En verder heeft hij een eigen project Shrine Of August, waarin hij zich helemaal kan uitleven. 

 


 

#23REWIND

De vijf platen uit 2023 die al volledig grijs zijn gedraaid

1. Code Orange – ‘The Above’

2. Sleep Token – ‘Take Me Back To Eden’
3. The Ocean – ‘Holocene’
4. Lights – ‘dEd’
5. Aiming for Enrike – ‘Empty Airports’

Een zeer uiteenlopende keuze qua genres, zoals al vele jaren gebleken is. Code Orange is de meest recente ontdekking, The Ocean is de meest gevestigde waarde. Lights stelde me vorig jaar nogal teleur met PeP, maar de donkerdere, lounge-variant ‘dEd’ was voor mij echt een topper. Knap hoe ze de songs volledig kan herwerken in een compleet andere sfeer. Aiming For Enrike bracht ook iets totaal anders uit dan wat ik ervan gewoon was, maar wat een dijk van een plaat. En Sleep Token heeft met ‘TMBTE’ het perfecte einde aan de trilogie voorgelegd. Wat een weg hebben deze heren afgelegd de laatste vier jaar. Enorm straf.

De vijf songs die nog lang na 2023 op repeat blijven staan

1. Code Orange - …But A Dream

2. The Ocean - Unconformities
3. Metallica - Too Far Gone
4. The Beatles - Because Of You
5. The Streets - Troubled Waters

Metallica en The Streets staan net niet in mijn favoriete albums-lijst van 2023, maar beide schijven bevatten wel enkele serieuze kleppers.

De vijf concerten die nog steeds op je netvlies staan gebrand

1. Karnivool - 013
2. The Ocean - 013
3. Shining - Kavka

Slechts drie bands gezien in 2023, maar alledrie wel van een buitengewoon niveau. The Ocean was intussen show tien en was op de beste drive ooit. Shining (de Noren) speelden 'Blackjazz' integraal en dat was muzikaal de meest indrukwekkende show die ik ooit gezien heb. Karnivool was mijn eerste keer en compleet omvergeblazen. Ik hoop deze band in 2024 nog eens te kunnen zien.

Het artwork van 2023 dat je steeds opnieuw kunt bewonderen

The Ocean – ‘Holocene’

De Duitsers staan erom bekend alles tot in detail uit te werken: muziek, concept, artwork, etc. En dat is deze keer niet anders.

Die ene muzikant die in 2023 meer aandacht verdiende dan kreeg

Robin Staps, het brein achter The Ocean. Ik wil deze man gewoon even in de belangstelling zetten. Creëert intussen al meer dan twintig jaar briljante muziek en alles daarrond. Ik zou heel graag eens in zijn hoofd kruipen om mee te maken hoé hij tot al die ideeën en riffs komt.

Het voorprogramma uit 2023 dat volgend jaar op meer mag hopen

Code Orange

Waren niet noodzakelijk voorprogramma, maar de programmatie op GMM was wel relatief vroeg. Ik gun deze heren en dame een Europese headlinertour, waar ik dan uiteraard hoop bij te kunnen zijn. Heel straf wat zij in 2023 hebben waargemaakt.

De playlist waar je op je streamingdienst bij bent blijven hangen

Geen streamer

2023 zal voor altijd het jaar zijn waarin…

...de twee overgebleven Beatles de laatste song ooit uitbrachten. Ik ben geen Lennon-fan, maar mijn twee lievelings-Beatles-songs zijn toevallig wel van hem - how ironic. En ook Because Of You is initieel van Lennon, mits wat verbeterwerk hier en daar. Maar het klinkt zo ongelooflijk goed. Gelijk in mijn top tien van beste Beatles songs.

#TWENTYFOURWARD

Wat staat er jou nog te wachten in 2024?

Meer muziek. The show must go on. Terug studiowerk, hopelijk wat meer optredens doen en hopelijk ook terug meemaken. Een dagje Graspop (Karnivool, Igorrr, Ihsahn) en/of Alcatraz (The Ocean, Cradle of Filth) zou wel erg fijn zijn.

31 december 2023
Bert Gysemans