Tino Fella

Hij houdt van stevige rock, maar ook van The Last Dinner Party. Als hij daarop maar niet te laat komt, want zijn agenda gebruikt hij enkel om albumreleases in te noteren. Van dure streamingdiensten en praatzangers is hij niet zo wild, maar hij blijft lief en hij maakt alvast één goed voornemen voor 2024: meer live shows gaan zien. We zullen hem eraan herinneren!

#23REWIND

De vijf platen uit 2023 die al volledig grijs zijn gedraaid

1. Foo Fighters – 'But Here We Are'

Na het verlies van drummer Taylor Hawkins weet Foo Fighters terug te komen met een prestatie op topniveau. Dit album geeft het thema rouwverwerking een prima soundtrack in tekst en muziek.

2. Fall Out Boy – 'So Much (For) Stardust'

Ook de poppunkhelden van de vroege jaren tweeduizend komen met een nieuw hoogtepunt in het oeuvre in de vorm van een plaat waarop melodie en bombast schitterend in evenwicht zijn.

3. Bully – 'Lucky For You'

Ook dit is een plaat over verlies. Hierin vertegenwoordigt Bully de wijze waarop generaties, jonger dan die van Foo Fighters en Fall Out Boy, de moeilijkheden en mentale worstelingen openlijk delen via hele fijne liedjes.

4. The Hives – 'The Death Of Randy Fitzsimmons'

Al een kwarteeuw worden de Zweden terecht geprezen om hun energieke rock-'n-roll. Maar ook zij hebben met een plaat vol catchy anthems een nieuwe bergtop bereikt.

5. Snõõper – 'Super Snõõper'

Op het eerste gehoor klinkt dit gezelschap creatievelingen met papier-mâché poppen wellicht ietwat jolig, maar al snel werkt die vrolijke herrie aanstekelijk. Een belangrijk tegengif in donkere tijden.

De vijf songs die nog lang na 2023 op repeat blijven staan

1. Viji – Anything

Bijzonder genoeg even luid als dromerig met een zweverig geluidseffect. Voor zulke nummers is de functie Repeat uitgevonden.

2. Autobahn - Ecstasy Of Ruin

Broeierige electronica op snelwegtempo kan je inderdaad in een soort extase brengen

3. Future Utopia - We Were We Still Are Feat. Kae Tempest

De meest geslaagde samenwerking van het jaar met een boodschap die aanzet tot reflectie.

4. Danko Jones – Good Time

Danko zelf noemde het bij de singlerelease al hun sterkste nummer van de laatste jaren. De hierdoor ontstane belofte is volledig ingelost.

5. Bilk – RNR

Deze kon op de valreep nog mee voor het eindejaarslijstje. Een soort Oasis, maar dan pittiger en minder zeurderig. Yum. Het geluid in de video had nochtans wel in stereo mogen zijn.

De vijf concerten die nog steeds op je netvlies staan gebrand

Een zeldzaam kort lijstje dit jaar. Daaruit zijn dit de twee hoogtepunten.

1. Queens Of The Stone Age, 17-06, Pinkpop
2. The War On Drugs, 16-06, Pinkpop

Die ene muzikant die in 2023 meer aandacht verdiende dan kreeg

Corey Taylor.

Ja, die van Slipknot. En die rol vervult hij al jaren uitstekend. Maar het solowerk vol prima rockliedjes mag er ook zijn.  Neem bijvoorbeeld Beyond.

Het voorprogramma uit 2023 dat volgend jaar op meer mag hopen

The Last Dinner Party.

Ze zullen vermoedelijk al geregeld headlineshows doen, maar nog geen jaar geleden moesten zij het opnamedebuut nog maken. Intussen is de indrukwekkende mix van stijlen – in Lady Of Mercy gaan ze moeiteloos heen en weer tussen de invloedsfeer van Florence + The Machine en Within Temptation – niet meer weg te denken, alsmede de krachtige muzikale performance.

De playlist waar je op je streamingdienst bij bent blijven hangen

Meestal maak ik ze zelf, maar tot voor kort had Loudwire Magazine een wekelijks ververste lijst met de nieuwste rock, hardrock en metal. Tussen de meer voor de hand liggende tracks viel er ook veel onbekends te ontdekken dat zeer de moeite waard was. De originele lijst is verdwenen, maar gelukkig heeft iemand een archieflijst bijgehouden waar je nog wel even mee voort kan.

2023 zal voor altijd het jaar zijn waarin…

  • behalve door eerder genoemde oude rotten de show ook werd gestolen door ervaren namen als Paramore, Blink 182, Beck, Blur en The Rolling Stones (met een gastoptreden van Paul McCartney! Uh hallo?).
  •  ...de Nederlandse indiewereld van zich liet horen met onder veel meer Wodan Boys, Pip Blom, Personal Trainer, POM, EUT, Paceshifters en John Coffey toch weer bij elkaar kwam.
  •  ...The Beatles met behulp van de moderne techniek die ene democassette van John Lennon wist op te poetsen om zo het oeuvre definitief af te ronden.
  •  ...streamingdiensten de prijzen verhoogden zonder dat de gemiddelde indie-artiest er werkelijk van profiteerde.
  •  ...praatzangers a la Yard Act wel een beetje afgedaan hadden.

#TWENTYFOURWARD

Wat staat er jou nog te wachten in 2024?

Uiteraard staan er al veel albumreleases in de agenda – wat moet je anders met zo'n ding? – maar zoals altijd laat ik me het allerliefst verrassen door nieuwe namen, door gevestigde artiesten die er nog een schepje bovenop doen, door mooie uitspraken, etc.

23 december 2023
Tino Fella