Werend Van Den Bossche (Dishwasher_, The Green Mean Machine, ...)

De omzet van deze jongeman kent geen grenzen. Telkens weer gaat hij met de saxofoon op zoek naar een ander alter ego voor een ander project. En hij heeft ons beloofd om in 2024 ook voor daMusic één en ander aan te leveren. We houden hem er bij deze graag aan. Maar tot zolang nog even terugblikken op 2023.

#23REWIND

De vijf platen uit 2023 die al volledig grijs zijn gedraaid

1. Norman Willmore – ‘For All Your Needs (Voar, Simmer, Hairst, Winter)’

 

2. Kiltro – ‘Underbelly’
3. WAAN – ‘Echo Echo’
4. Benjamin Herman – ‘Nostalgia Blitz’
5. Echoes of Zoo – ‘Speech Of Species’

De vijf songs die nog lang na 2023 op repeat blijven staan

1. Goldband – Rommel

2. Doodseskader - Bathroom
3. Kiltro - Errasuriz
4. Perfume - Moon (Guilty Pleasure)
5. Benjamin Herman - Chancelot

De vijf concerten die nog steeds op je netvlies staan gebrand

1. CLT DRP @ Best kept secret. Ontdekking
2. Doodseskader @ Boomtown. Wat een sound en energie met slechts twee man op een podium
3. Julian Lage trio @ Gent jazz. Egoloos
4. Daniel Garcia Trio @ New Colours festival Gelsenkirchen (DE). Vernieuwende combinatie van Spaanse folk en jazz.
5. Colin Stetson @ kunstencentrum Viernulvier (voor Filmfest Gent). Inspirerende technologische vernieuwingen op vlak van visuals, gelinkt aan frequenties.

Het artwork van 2023 dat je steeds opnieuw kunt bewonderen

Persoonlijk ben ik heel blij met het artwork van onze titelloze plaat met Dishwasher_, gereleased op Sdban op 14 april. Het is van de hand van Benoit Van Geel, die enkel op basis van vage slagzinnen, woorden en de muziek van de plaat, de perfecte visuele wereld kon scheppen. Het was exact wat we zochten.

Die ene muzikant die in 2023 meer aandacht verdiende dan kreeg

Norman Willmore.

Ik heb deze Schotse saxofonist en producer leren kennen via een affiche van Edinburgh Jazz Festival. Na vaak de eerste live plaat te hebben beluisterd, die een beetje zweeft tussen free jazz en Schotse fiddlemuziek, kwam hij dit jaar op de proppen met een nieuw album (zie hierboven), dat meer geproducet klinkt. Het is een plaat die ook weer die Schotse folk combineert met noise en abstracte elektronica. Heel inspirerend en vernieuwend. In de Schotse jazzwereld heeft hij al een beetje naam, maar hij verdient een grotere fanbase.

Het voorprogramma uit 2023 dat volgend jaar op meer mag hopen

Dishwasher_?

Hehe. We hebben dit jaar veel voorprogramma’s mogen spelen voor fijne bands zoals Echt!. Inspirerend om te zien hoeveel mensen dergelijke bands kunnen trekken naar steden waar ze niet per se gedomicilieerd zijn. Wij kunnen dat voorlopig nog enkel in Gent.

De playlist waar je op je streamingdienst bij bent blijven hangen

Persoonlijk luister ik zo goed als nooit naar playlists, eerder naar volledige albums. Maar ik maak er soms zelf enkele, als ik bijvoorbeeld een bepaalde muziekstijl of artiest wil uitpuren. Laatst kocht ik het boek 'Acid Detroit' van Joe Molloy, waarvoor ik zelf een playlist aanmaakte op YouTube. Het is een introducerend boek over de rijke muziek- en sociologische geschiedenis van Detroit. Veel nieuwe en oude muziek (her)ontdekt. En 2023 is ook het jaar dat ik de nostalgie van hits uit de jaren tachtig heb ingezien. Alleen al de vernieuwing wat betreft synthesizers spreekt me enorm aan.

2023 zal voor altijd het jaar zijn waarin…

...ik hard gewerkt heb, veel nieuwe muziek heb ontdekt en veel eitjes heb gereleased in de vorm van vele projecten: Dishwasher_, The Green Mean Machine, Eleanor, Werend Alleen en Kin Gajo.

#TWENTYFOURWARD

Wat staat er jou nog te wachten in 2024?

Vooral even tijd nemen om nieuwe muziek te creëren en inspiratie op te doen voor toekomstige releases. Verwacht geen zotte nieuwe albums, maar vooral experiment, onderzoek en ontdekkingen.

 

25 december 2023
Patrick Van Gestel