Abracadabra – 'Shapes & Colors'

Abracadabra – 'Shapes & Colors'

Uit Oakland, in de San Francisco Bay Area, komt het frisse duo Abracadabra. In een voormalige autogarage experimenteren zij er al enige jaren op los met synthesizers en vermoedelijk nog enkele andere instrumenten. Dat leverde in 2020 een demo-achtig, gelijknamig debuutalbum op dat nu alleen al op het gebied van geluidskwaliteit wordt overtroffen door opvolger 'Shapes & Colors'. Maar natuurlijk geeft ook de muzikale inhoud het gevoel dat een brede doorbraak aanstaande zou kunnen zijn.

Abracadabra werkt vanuit sterke baslijnen die soms doen denken aan postpunk van de vroege jaren tachtig, zoals we dat bijvoorbeeld ook zien bij de Britten van Shopping. Maar evengoed zijn links met funk en hiphop denkbaar. Dit door de toevoeging van allerlei lagen die kunnen bestaan uit percussie, prikkelende synths en zang in afwisselende stijlen. Het tempo van de tien liedjes loopt uiteen van loom tot bijna opzwepend.

Vooraf werd onze aandacht al getrokken door de single At The Zoo. Het Tom Tom Club-achtige nummer – de band noemt die naam zelf ook als belangrijke inspirator – staat model voor de speelse manier waarop zang (in dit geval een losse variant van rap), melodie en muzikale versiersels om elkaar heen draaien. Die ambiance, af en toe aangevuld met natuur- en buitengeluiden of computerbliepjes, heerst over vrijwel alle nummers op deze plaat, ongeacht de stijl. Onder de absolute hoogtepunten zijn het dansbare Talk Talk en de fascinerende kruising tussen dancehall en robotelektronica Swim.

En dan is er nog een serie rustigere nummers waarin meestal ook nog veel te beleven valt. Zo suggereert de niet-alledaagse maatsoort in Telling Time een verbinding met Afrikaanse popmuziek. Dit is tevens één van de songs met een mystieke gloed die liefhebbers van Cate Le Bon wel bekend zal voorkomen.

Tegen het einde van de plaat gaat het via nog ingewikkeldere ritmes en een storm van echo's naar steeds diepere lagen van het experiment om uit te komen bij een neutraal, maar mooi computerdeuntje als slotstuk van Dawn Of The Age Of Aquarius.

Met zo'n diverse plaat dringt zich de vraag op of Abracadabra nog een richting gaat kiezen of dat het voorlopig een vrolijke verzameling van 'Shapes & Colors' blijft. Zeker is dat deze band de status van debutanten is ontstegen en het in zich heeft de wereld nog veel boeiends voor te schotelen.

21 januari 2023
Tino Fella