Ascends - 'Lost In Gravity'

Ascends - 'Lost In Gravity'

Eventjes terug in de tijd: het Zwitserse I, The Deciever uit 2008 besluit na zeven jaar het roer om te gooien, neemt zanger Marco Romero (van de band Nakaruga) en bassist Simon Vuignier (Catch My Story) aan boord en zijn naam te veranderen in Ascends. We staan aan de voet van het jaar 2023. Het duurde zowat acht jaar voordat het vijftal het debuut ‘Lost In Gravity’ de wereld in wierp. Dat zijn evenveel groeijaren als tracks op deze plaat.

Wat een leuk verhaal om dan met zo’n titel af te komen! Alsof Ascends in de eigen logge zwaarte verloren is gelopen. En ergens is dat wel zo.

Want een plaat die voor tachtig procent overstelpt wordt met geschreeuw van ontdubbelde stemmen: telkens een gelijkaardig gebrul waarbij elke klinker wordt omgezet in een schor getier, die vat je niet lichtzinnig op. Erger nog: Marco Romero overstemt de techniciteit van heerlijk hakkende riffs, speedmetal of logge gromstructuren van zijn bandgenoten en degradeert ze genadeloos tot “begeleidingsband”. We weten nog altijd niet of we in het laatste nummer nu synthlagen hoorden of ze fantaseerden.

Let op: we houden wel van een stukje metalcore. Maar na een track of drie waren we dat geschreeuw echt kotsbeu. En zonder goed uitgetunede sound of een degelijke producer helpen die paar cleane momenten van heldere stem en zweverige gitaar in Fraxured – een vijfminutensong waar de band eindelijk wel wat meer naar voren mag treden – totaal niet. Wij zouden zeggen: terug naar de tekentafel heren. En dat hoeft niet meer zo lang te duren deze keer.

4 november 2022
Johan Giglot