Nona Problemo - Nona Problemo!

Nona Problemo - Nona Problemo!

Het gebeurt niet zo vaak, maar af en toe duikt er een band op die meteen een heel eigen geluid heeft. Dit is er zo eentje. Alles klopt gewoon.

De leden van Nona Problemo speelden dan ook al hun hele jeugd in tal van andere projecten. De gemeenschappelijke bezorgdheid over de eco-sociale problemen, waarmee onze samenleving volop kampt, en de liefde voor new wave bracht hen samen en vormden het cement voor deze band die ze nog maar in april 2021 opstartten.

Meteen wonnen ze het popconcours Sound Track in Vlaams-Brabant en met de daaropvolgende singles: SciFi Submarine, Fighting Climate Zombies en Are You Equally Weird??? (die hier al ruimschoots aan bod kwamen) zaaide deze nieuwkomer in het Vlaamse muzieklandschap overal bloemen. Nu is het tijd om te oogsten met deze debuut-ep, waarop nog twee onuitgegeven nummers staan en natuurlijk de daarbijhorende tournee.

Ervaren "postpunkpedagoog" Bert Vliegen die, naast de baspartijen bij Whispering Sons en Teen Creeps, blijkbaar nog tijd genoeg heeft om jonge bands als BLUAI en ILA te producen, nam plaats in de producerstoel en slaagde erin om de bewust naïeve sound van dit ecowavekwartet te laten sprankelen.

Die sound laat zich moeilijk omschrijven, maar denk aan een soep met (veggie) balletjes, gedraaid uit het geluid van speelse indiepop, bands als The Fiery Furnaces, Los Campesinos!, New Order, LCD Soundsystem en Talking Heads. De soep wordt afgekruid met enkele vreemde kruiden, ontleend bij The Flaming Lips.

De start van de ep is redelijk donker met Nowhere Home. Hierin is de existentiële verwarring die opgroeien in een door schermen gedomineerde consumentenmaatschappij met zich meebrengt het best voelbaar. Dat wordt verderop gecounterd door escapistische vrolijkheid, maar dat kon u al lezen in onze singlerecensies.

Ook The Walloon Wall (een verwijzing naar de Berlijnse muur en onze taalgrens) is wat dat betreft een mooi voorbeeld. De band haalt leden uit Brussel en het Leuvense en wordt met de taalbarrière geconfronteerd, maar de manier waarop ze die hekelen, is grappig en het klinkt nog goed ook.

Nona Problemo is zonder twijfel één van de meest belovende inlandse jonge bands. Getuige daarvan ook de reeds goed gevulde concertkalender met optredens in België en Nederland. Mis ze niet!

19 februari 2023
Marc Alenus