Brihang - Rapper, beeldhouwer en poëet

http://www.brihang.beDe debuutplaat van 'De Nieuwe Lichting' 2014-winnaar Brihang is een feit! De cd heet ‘Zolangmogelijk’ en is een hiphopplaat waarbij de grenzen van het genre voortdurend worden afgetast. Want in welk hokje valt Brihang, aka Boudy Verleye, te plaatsen? Moet hij beschouwd worden als rapper, beeldhouwer of als poëet? Moeiteloos schakelt de Knokkenaar tussen genres en kunstvormen en toch slaagt hij er alsnog in iedereen een stapje voor te blijven door net datgene te doen wat niemand verwacht. Tweede single Morsen is inmiddels uit.

Rapper, beeldhouwer en poëet

Voor wie je nog niet zou kennen: wie is Brihang eigenlijk?
Ik ben drieëntwintig jaar en geboren in Knokke, maar ik woon al enkele jaren in Gent. Ik maak al enkele jaren West-Vlaamse hiphop onder de naam Brihang. Ik ben de afgelopen jaren bezig geweest aan een plaat en die komt eindelijk uit 18 november. Ik breng hiphop die vooral op tekst is gericht. Noem het poëtisch geïnspireerd.

Waarover gaan je teksten dan wel?
Er zit wat engagement in de thema’s die ik aankaart. Het is niet de meest alledaagse hiphop. Ik experimenteer ermee. Deels komt dat door mijn opleiding beeldende kunst, waarbij we leren om research te doen over datgene waarmee we bezig zijn; een onderzoek naar een beeld, een object. Dat onderzoek zet ik voort in de taal en de beats van de hiphop.

Hoe ben je in de muziekwereld beland?
Mijn vader heeft een urban kledingwinkel. Daar lagen cd’s van onder andere Eminem, D12,.. Op den duur ging ik zelf beats maken en teksten schrijven in het West-Vlaams omdat ik het Engels niet zo goed onder de knie heb. Mijn eigen taal was het meest voor de hand liggend. Zo is alles geëvolueerd. In 2014 heb ik 'De Nieuwe Lichting' van Studio Brussel gewonnen en dat gaf me een boost.

Vond je makkelijk je weg in het muziekwereldje?
Het was wel even zoeken en die zoektocht is nog volop bezig. Via 'De Nieuwe Lichting' kreeg ik enorm veel aandacht. Vanaf toen dacht ik dat ik muziek moest gaan maken, die op de radio zou kunnen komen, terwijl ik die muziek vroeger nooit maakte. Het was in die zin een moeilijke zoektocht. Ik heb uiteindelijk de verwachtingen losgelaten en heb terug gewoon mijn eigen ding gedaan. Door daarvoor te kiezen denk ik dat ik 'De Nieuwe Lichting' heb gewonnen: ik schonk weinig aandacht aan de verwachtingen, wel integendeel.

Heeft 'De Nieuwe Lichting' veel deuren voor je geopend?
Het heeft toch wel wat in gang gezet. Ik maak nog altijd West-Vlaamse hiphop. Ik  verwacht dus niet dat ik plots internationale bekendheid ga verwerven. De prijs heeft zeker deuren op een kier gezet en ik heb beslist welke ik volledig heb opengetrokken. Ik ben niet iemand die staat te schreeuwen dat ik er ben. Ik laat het volledig vanzelf gaan.

De muziekwereld is soms een harde wereld. Hoe ga je ermee om?
Twee jaar na 'De Nieuwe Lichting' heb ik al veel mensen ontmoet. En je weet snel welke mensen het goed met je menen en welke geïnteresseerd zijn in je bekendheid. Dat is een zeker aanvoelen. Ik wil zeker de voeten op de grond houden. Dat is belangrijk!

Waarover gaan de songs op je cd?
Naar goede gewoonte schuw ik de persoonlijke aanpak niet. Tekstueel ga ik breder dan ooit: zowel liefdesperikelen als de moeilijk te bewandelen grens tussen artistieke integriteit en commercieel succes zijn terugkerende thema's. Maar evengoed probeer ik rake beschrijvingen van de kleine dingen des levens te geven. Daarbij wil ik best gevoelig zijn; zonder te vervallen in pathos of sentiment.

Welke ambities koester je voor je eerste plaat?
Ik sta veel verder nu dan waar ik ooit van heb gedroomd. In principe is de klus dus al geklaard, maar ik hoop dat ik met de plaat veel mag optreden en in die liveshows verder kan groeien. Ik wil me daarop vooral focussen. Een goede plaat is belangrijk, maar dat live ook waar maken is zeker geen evidentie. Ik wil geen show neerzetten die alle clichés omvat. Dingen maken, die al bestaan, lijkt me nutteloos. Ik wil alles fris houden voor mezelf. De muziek maken op zich was fijn, maar optreden is door de jaren heen belangrijker geworden. Ik heb daar ook bij stilgestaan bij het maken van de plaat. Wat er nu op tafel ligt, kan ik meer live uitspelen. Er zijn meer mogelijkheden, veel energie, maar ook intimiteit. Zo maak je een variabele show.

Kan hiphop dan zo intiem zijn? Ik dacht dat het vooral draaide om energie en volume?
Ik heb nummers waar geen drums aan te pas komen; alleen de tekst en de gitaar blijven dan over. Zo kan je een intieme sfeer creëren. Ook dat is een kantje van de hiphop dat ik volop wil uitspelen.

We mogen je gerust een artistieke duizendpoot noemen. Elk facet van het creatief proces nam je voor je rekening.
Ik heb inderdaad alles in handen genomen, van de tekst tot de muziek. Ik kom af met een idee voor bijvoorbeeld het grafische gedeelte, de videoclips. Alles wat ik doe, draagt daardoor eenzelfde signatuur. Ik neem de regie in handen. Dat was zo bij de twee eerder uitgebrachte ep's, 'Alles Over Geven' (2012) en 'Periode Jalisco' (2013); en dat geldt zeker ook voor 'Zolangmogelijk'.

Alle info op www.brihang.be.

19 november 2016
Steven Verhamme