Black Flower - Zwarte bloemen plukken

Ancienne Belgique, 16 februari 2022

Black Flower - Zwarte bloemen plukken

Door de gietende regen gingen we naar de Ancienne Belgique, waar Black Flower het nieuwste album ‘Magma’ kwam voorstellen. Maar eenmaal binnen beloofden een hangende Berberlamp op het podium en exotisch krakende, oude muziek warmere tijden.

Voor wie Black Flower niet kent: zij maken psychedelische jazz die uit Egypte lijkt te komen, maar eigenlijk gewoon bij ons achter de hoek wordt gemaakt. Lees de review of geloof de aanbevelingen van smaakmakers zoals Lefto, Gilles Peterson of The Gaslamp Killer: de band rond Nathan Daems is van internationaal niveau.

De blaasinstrumenten, die Nathan Daems beheerst, bleven centraal, maar op ‘Magma’ bepaalt ook een orgel en een clavinet (een soort synthesizer) mee de klank. De vroegere vaste toetsenist is op wereldreis vertrokken, maar vervanger Karel Cuelenaere miste de entree niet om indruk te maken. De momenten dat hij varieerde op melodielijnen of in duet ging met drummer Simon Segers (ook gekend van De Beren Gieren) waren om duimen en vingers bij af te likken.

Jon Birdsong speelde op kornet, een soort hoorn die op een trompet lijkt, maar zachter klinkt en dus mooi samenging met de saxofoons en fluiten die Nathan Daems wervelend bespeelde. Als hij niet op die kornet bezig was, dan haalde hij een triangel, een belletje of een serie zeeschelpen uit een zak. Het leek ornamenteel, maar het waren die finesses die het geheel maakten.

Als een konijn uit een hoed toverde Nathan Daems midden in de set Meskerem Mees op het podium om de nieuwe single Morning In The Jungle te zingen. Zij deed het nummer zweven, hield het luchtig en sfeervol met referenties naar kleuren en geuren van bloemen. Halfweg sloeg de toon om, ging het tempo iets naar omhoog en kreeg het nummer popallures.

In bisnummer Future Flora bepaalde Filip Vandebril de klank op elektrische gitaar en ging hij de dialoog aan met de drums, zoals eerder de toetsenist dat enkele keren had gedaan. Het zorgde ervoor dat het voor sommigen moeilijk werd om op de stoel konden te blijven zitten en dus gingen ze aan het dansen voor het podium.

Nog tot vrijdag moeten we van het virus in stoeltjes blijven zitten. Daarna mogen we weer dansen. Maar goed ook, want Black Flower speelt nog op enkele plaatsen in België. Bijvoorbeeld in de Handelsbeurs op 22 februari. Profiteer ervan!

17 februari 2022
Kristof Van Landschoot