BRZZVLL + Anthony Joseph - Groovy feestje

, 2 juli 2018

Na een erg regenachtige dag stapten we De Roma binnen. Binnen was het warmer dan buiten. En dat zou wel eens aan de global grooves van DJ Mukambo gelegen kunnen hebben. Die slaagde erin om de stilaan volgelopen foyer op de muzikale wenken te bedienen vooraleer het de beurt was aan BRZZVLL ft. Anthony Joseph.

Het concert stond in het teken van het nieuwe album ‘Engines’, dat het collectief vrijwel in een handomdraai maakte. BRZVLL, geesteskind van frontman en saxofonist Vincent Brijs, bleek met de optredens als huisband op ‘Nuff Said bijzonder goede contacten te hebben gelegd met Antony Joseph. Na een aantal gezamenlijke optredens besloot men die samenwerking ook op plaat te zetten.

Rond negenen kwam de band het podium op. Tegen de achtergrond van flikkerend blauwe en rode spotlichten legde de band meteen zijn improvisatorische, maar desalniettemin erg volle en warme groepsgeluid neer. Terwijl ze zich eigenlijk nog maar aan het opwarmen waren, voelde je je als bezoeker meteen welkom in een voor de gelegenheid tot jazzy nachtclub omgedoopte Roma.

Het titelnummer Engines weerklonk en de leden van BRZVLL leverden zo het muzikale canvas waarop gastheer Anthony Joseph aan de slag kon. Het nummer klonk vrolijk en zomers, terwijl de wat swampy vocals van Joseph er heerlijk uitkwamen.

Even leek het erop dat Liquor Store de mist in ging omwille van technische redenen. Maar de band bleek ruimschoots voldoende podiumervaring te hebben om direct andere wegen in te slaan en alsnog bij dat nummer aan te belanden. Een jam, die onder meer halt hield in Chicago, London en Trinidad en die allerhande kritische reflecties op de superdiverse stad van vandaag en morgen liet horen, was het resultaat.

Ook Liverpool Islands bleek een geweldig stukje muziek. Joseph droeg het nummer op aan zijn grootvader, gezien diens heengaan deels mee de tekst voor dit nummer inspireerde. Donkere, triphopachtige sferen werden prachtig ingekleurd met de oriëntaals klinkende banjo van Geert Hellings (van Stanton). Joseph en band namen ruimschoots de tijd, wat resulteerde in soulvol parlando in combinatie met een wat experimenteel klankenpalet. Het nummer bloeide ontzettend mooi open en leverde een hoogtepunt op.

We kregen ook iets ouder werk te horen zoals Reminiscence, waarbij Vincent Brijs als saxofonist even de honneurs kon waarnemen. Daarop volgde grootstedelijke funk in de vorm van een uitreksel uit een van de legendarische afterparty’s van Prince.

Ook huidige single Mind Is A Jungle kregen we nog te horen, een nummer over informatieovervloed, keuzestress en verwarring. De song toonde ook erg fraai aan dat de band naast jams ook erg singlewaardige kwaliteiten in huis had.

Het publiek vroeg en kreeg bissen, waarbij vooral het nummer dat handelde over Malcolm X en deed denken aan de ghettosoul van Tricky eruit sprong. Hiermee onderstreepte Joseph nogmaals zijn uitzonderlijke kwaliteiten als lyricist en vocalist.

BRZZVLL + Joseph lieten in de Roma duidelijk horen dat dit optreden om fun en positiviteit draaide. De geweldige muziek liet zich hierbij gebruiken als een heilzame, maar bijzonder effectieve strategie tegen al wat verzuurd, jaloers en gewoon slecht van aard is. En dat had ongetwijfeld te maken met de inzet van Anthony Joseph, die de band boven zichzelf deed uitstijgen.

18 december 2014
Philippe De Cleen