Condor Gruppe - Punt aan de lijn

NEST, 30 maart 2018

Condor Gruppe heeft met ‘Interplanetary Travels’ een nieuwe plaat uit die als vanouds garant staat voor enigmatische en filmische gitaarrock. Meer van hetzelfde, maar toch ook weer anders. Met die nieuwe plaat onder de arm trekt de band de baan op en zo passeerden ze onder andere ook in NEST.

Condor Gruppe - Punt aan de lijn

 

Condor Gruppe is een groeiband, zo bleek bij het bestijgen van het podium, want we telden zo maar even negen muzikanten op het podium: twee gitaristen, een toetsenist, een bassist, een drummer, drie blazers en een sitarspeler. Dat laatste was, voor wie ‘Interplanetary Travels’ al in huis heeft, absoluut geen verrassing.

Die sitar mocht echter nog niet van bij aanvang aan de bak want het tweeluik AbyssVoid was voorbehouden aan de gitaren. Die namen hun tijd om de song subtiel op te bouwen zonder nooit echt helemaal in volle glorie uit te barsten. Op die manier creëerde de band een constante spanningsboog.

Bij Farewell To The Last Man On The Moon was er wel een bijzonder prominente rol weggelegd voor de sitar. Die ging in een boeiende dialoog met de gitaren. Pas in The Orbit Of Sun & Moon kreeg de sitar de hoofdrol en stonden alle andere instrumenten ten dienste van hem. Dit resulteerde in een sensuele, maar toch aangenaam groovende song. Het meest oosterse effect kregen we echter in Saraba waar de fluit de in- en de outro voor haar rekening nam en waar de blazers en sitar de toon volledig bepaalden.

Pulse werd dan weer op ingetogen en aangrijpende wijze gedragen door de trompet en vloeide naadloos over in The Wanderer dat het thema veel potiger en pittiger leek neer te zetten. Ook House Of Kraut kon daar qua pittigheid zeker aan tippen.

Van de voorgaande platen kwamen ook nog het door snedige drums en schemerige giteren gedragen Dusty Fingers, uit 'Lattituds Del Cavall', en Single Foot, uit 'Frog Bog'. Die laatste song werd traag en repetitief opgebouwd en bood ruimte aan elke instrumentengroep, waarvan de blazers de song en de set uiteindelijk finaal te rusten legden.

Condor Gruppe speelde een strakke, goed gerodeerde set zonder routineus over te komen. Punt aan de lijn.

31 maart 2018
Patrick Blomme