Lokerse Feesten 2018: The Prodigy, Soulwax,... - Adrenalinebommetje ontploft te Lokeren

Grote Kaai, 8 augustus 2018

Donderdagavond was er niet enkel regen, maar ook het nodige vuurwerk voorspeld op de Lokerse Feesten. Daar moesten onder meer onze landgenoten van Soulwax, het legendarische The Prodigy en een dj-set van Chase & Status voor zorgen. In de Red Bull Elektropedia Room stond alles dan weer in het teken van hedendaagse hiphop (met optredens van Blu Samu, Sampa The Great, Le 77 en Stikstof).

 

Maar ook op het hoofdpodium werd er van start gegaan met een fikse portie hiphop, want daar kwam ’t Hof Van Commerce de twintigste verjaardag van het debuut ‘En In Izzegem’ de nodige luister bijzetten. De grondleggers van de Nederlandstalige rap in ons land staan altijd garant voor een (bescheiden) dansfeestje en ook nu - terwijl de regen onophoudelijk neer bleef dalen en een gure wind ons deed verkleumen - toverden ze in een mum van tijd een glimlach op ons gezicht. De drie heren (Flip Kowlier, Serge Buyse en Kristof Michiels aka dj 4T4) hadden weinig moeite om de fans te doen bewegen en meezingen op hits als Dommestik & Levrancier, Zonder Totetrekkerie, Jaloes, Kom Mor Ip of Niemand Grodder. En ook de nieuwe voltreffers uit het repertoire (opener BAM! en Truckchauffeur) misten hun effect niet. Om niet alleen de grappige bindteksten maar ook de lyrics volledig te kunnen verstaan zullen we toch onze kennis van het West-Vlaams nog even moeten bijspijkeren…

 

Soulwax was een van de laatste namen die bekend gemaakt werden voor deze editie van de Lokerse Feesten. Een extra (goede) reden om zeker aanwezig te zijn dus, want het muzikale traject, dat het Gentse broederpaar de laatste twee decennia heeft afgelegd, spreekt op zijn minst tot de verbeelding. Van hun eerste, rockgetinte platen spelen ze tegenwoordig niets meer live. De opener van het concert - No Drums, No Synths, No Fun Without These Things - geldt als credo en vat het goed samen: Stephen en David Dewaele staan centraal op het podium achter het elektronische speelgoed en worden onder meer omringd door niet minder dan drie drummers (waaronder Bent Van Looy). Een behoorlijk vernieuwend concept, maar het werkt!

 

De groep heeft sinds vorig jaar al twee nieuwe, razend knappe albums uitgebracht (‘From Deewee’ en ‘Essential’), waaruit de setlist grotendeels was samengesteld. De nummers werden, zoals het goede deejays betaamt, naadloos aan elkaar geregen; bindteksten schitterden door afwezigheid. Onder meer daardoor werd het optreden één langgerekt hoogtepunt, dat bol staat van hun voorliefde voor analoge bliepjes en andere naar de jaren tachtig knipogende geluiden. Ook visueel zag de show er quasi-perfect uit. De conclusie ligt dan ook voor de hand: Soulwax is hiermee anno 2018 één van de beste elektronische acts die ons land rijk is en speelde in Lokeren een concert om duimen en vingers bij af te likken.

 

En toen moest de headliner zowaar nog ten tonele verschijnen. De regen was ondertussen volledig gestopt, het muzikaal vuurwerk daarentegen bleef hoge toppen scheren. Dat The Prodigy de reputatie heeft om overal waar ze komen het kot af te breken, wisten we al even. Dat ze dat kunstje ook dit jaar nog eens zouden overdoen op de Lokerse, lag in de lijn der verwachtingen en werd ook algauw bewaarheid. De bassen dreunden alweer door je hele lichaam; stilstaan was geen optie op het spervuur aan waanzinnige beats dat de Britten in sneltreintempo op je bleven afvuren.

 

Nu ja, we waren eigenlijk blij dat volksmenners Keith Flint en Maxim onze dansbenen tussendoor ook eventjes rust gunden en de muziek even lieten stilvallen. Al deden ze dat niet altijd op bijster originele wijze, de “Belgian fucking people”- en “my warriors”-uitroepen van Maxim waren niet op één hand te tellen vanavond. Maar op muzikaal gebied zat het dus wel snor. Zowel de liefhebbers van de jarennegentig-classics (Everybody In The Place, Voodoo People, Breathe, Firestarter, Smack My Bitch Up) als van het latere smijt- en gooiwerk van deze baanbrekende dance-act (Invaders Must Die, Omen, Nasty, Roadblox, Wild Frontier, The Day Is My Enemy) werden op de wenken bediend en bijgevolg ontstond er een lekker ouderwets ravefeestje in de voorste gelederen.

 

Wie op voorhand nog niet opgewonden was bij het vooruitzicht om The Prodigy nog eens aan het werk te kunnen zien in België, was dat na afloop van dit concert annex weergaloze energiebom zonder enige twijfel!

Lokerse Feesten - 09/08-2018 - t Hof van Commerce, Soulwax, Chase & Status, Sampa The Great, Le 77, Stikstof

 

10 augustus 2018
Jan Vael (Foto's: Liese Keereman)