Allereerste winnaars Flanders Folk Awards zijn bekend

Kurt Overbergh (AB), Marc Vandemoortele (Klara, Merodefestival), Daï-Linh Nguyên (Recyclart), Wim Wabbes (Handelsbeurs), Lobke Aelbrecht (JazzLab), Dirk Van der Speeten (Muziekclub ‘t Ey) en Steven Reynaert (Dranouter Centrum) wezen de winnaars aan van de eerste Flanders Folk Awards.

De prijs voor Beloftevolle Band ging naar Bipolar Bows. Dit strijkersduo opereert op de breuklijn van traditionele muziek, klassiek en jazz. Ze kregen de geldprijs uit handen van Minister-President Jan Jambon namens de Vlaamse Regering. Daarnaast wint het tweetal een jaar lange trajectontwikkeling op maat aangeboden door VI.BE, aanspreekpunt voor de muzieksector en muzikanten.

De prijs voor Beste Live Band ging ook naar een duo. Tom Theuns en Aurélie Dorzée staan al vele jaren op gerenommeerde binnen- en buitenlandse podia. Hun live show is een mix van bizarre instrumenten, humor, straffe stemmen en aanstekelijk speelplezier. Dit zorgde voor de overwinning. Tom en Aurélie gingen naar huis met een geldprijs aangeboden door Playright+.

Sabam for Culture ten slotte bekroonde ‘August (Trad Records)’ van Trio Dhoore als Beste Plaat van het afgelopen jaar. De band bestaat uit de drie broers Dhoore die instrumentale trad brengen op een virtuoze en frisse manier. De winnende plaat, ‘August’ scheerde internationaal al hoge toppen en de drie broers toeren dan ook over de hele wereld.

De coronaproof captatie van de show gebeurde op 11 februari in de Handelsbeurs te Gent tijdens de Week van de Belgische Muziek. Presentatie was in handen van VRT gezicht Sien Wynants.

Naast de drie winnende bands, zorgden ook Spilar en Airboxes voor een fijn muzikaal intermezzo. Flanders Folk Awards gemist? Op donderdagavond 25 februari brengt Cultuurzender Podium 19 de hoogtepunten van de awardshow tot bij jou in de huiskamer!

12 februari 2021
Marc Alenus