Clippremière Vis à Vis - Cassandra

Twee weken geleden bracht de Brusselse Chloë Nols een heel mooie single uit als Vis à Vis. Over die single Cassandra kon je hier al iets lezen, maar we waren dermate gecharmeerde door haar nieuwe sound dat we er meer over wilden weten. En kijk, een paar simpele vragen volstonden om niet alleen veel antwoorden te krijgen, maar ook de première van de clip bij Cassandra!

Clippremière Vis à Vis - Cassandra

We kennen jou vooral van Leonore. Is dat project dood en begraven nu?

Chloë Nols: Nee hoor, Leonore bestaat nog, alleen mogen we daarmee al een hele tijd niet echt repeteren. We proberen zoveel als mogelijk op afstand te werken, en bereiden een release voor tegen de lente. Intussen speelt Leonore ook als vaste live band in mijn eerste muziektheaterstuk 'Orewoet', maar bon, daarmee zijn we met bijna tien man, en mogen we momenteel dus ook niet repeteren. Hopelijk over een paar weken wel! 

Vis à Vis is tijdens de lockdown in het voorjaar ontstaan: ik werd gedwongen om meer op mezelf te schrijven en te producen. Ik stuurde mijn nieuwe demo's naar Thomas (Jillings), die er op werkte en ze terugstuurde. Pingpongproductie, haha. 

Vis à Vis is wel een wat vreemde naam voor een band. Waar komt-ie vandaan?

Het betekent "tegenover" in het Frans, en ik wilde ermee uitdrukken dat je in het leven altijd tegenover iets of iemand staat, ook jezelf. Je bent geen eiland, je bestaat alleen maar in relatie tot je gedachten, gevoelens, je lichaam, en de buitenwereld. Ik zie bij Vis à Vis spiegels en reflecties, letterlijk en figuurlijk. Mijn teksten gaan ook over diep in jezelf graven, op zoek naar een andere dimensie van jezelf. Ik ga daar vrij ver in, soms denk ik zelfs dat ik een psychose heb. 

Je nieuwe band is een samenwerking met Thomas Jillings. Of gold dat enkel voor deze debuutsingle?

Thomas en ik hebben samen aan een paar nummers gewerkt, die worden verzameld op een ep en die komt uit in het voorjaar. We sleutelen momenteel nog aan nieuw materiaal, en intussen denk ik na over het live aspect, ik zou met dit project heel graag gaan spelen ook, wanneer het weer mag. 

Verwijst de titel van je single Cassandra naar de mythologische zieneres of gaat de single ergens anders over?

Het gaat over reïncarnatie, en over de mogelijkheid om, dankzij ervaringen uit andere levens, dingen te 'zien' en 'weten' in dit leven. Het gaat over hoe je iemand (nieuw) kan tegenkomen waarbij je het gevoel hebt dat je die persoon al heel lang heel goed kent. Ik heb dit nummer geschreven in het kader van een Europees project (Introspection Music Experience), dat psychische kwetsbaarheid een stem wil geven. Ik wilde dat doen door meer alternatieve perspectieven op het leven uit te drukken, zonder als 'gek' te worden bestempeld. 

De single is nu veertien dagen uit. Hoe waren de reacties?

Heel fijn, zowel vrienden als fans houden van de saxofoon en zeggen dat ik gegroeid ben. En dat Vis à Vis ondanks de herkenbaarheid van mijn songwriting en stem, toch anders klinkt dan Leonore. Ik kreeg zelfs een berichtje van de Franse muzikant Fakear, die me feliciteerde. Het nummer werd ook opgepikt in Spanje en Canada. Hoe dat komt? Ik ben vrij actief op sociale media, dat werpt wel zijn vruchten af. Ik ben daar meestal graag mee bezig, ik zie het als een deel van een verhaal vertellen. De laatste tijd heb ik af en toe wel last van overprikkeling, ik kijk echt uit naar de kerstvakantie, dan ga ik twee weken in mijn bed liggen koekjes eten en naar Harry Potter kijken.

En nu is er een clip. Wat kan je daarover vertellen?

Die werd op een heel korte, maar krachtige manier gemaakt. Toen ik besefte dat er een nieuwe lockdown zou komen, heb ik snel een paar kennissen en vrienden opgetrommeld en uitgelegd dat ik de tekst van Cassandra heel sober wilde uitbeelden in een verlaten, grote ruimte in Brussel. Ik ben heel blij met het resultaat, omdat ik enerzijds mezelf kon zijn, en anderzijds toch ook weer iets nieuws kon doen. Ik maak ontzettend graag nieuwe dingen met andere mensen, ik geniet van het proces van A tot Z, dus ook van de catering regelen en over de make up nadenken, enz. Die dag was iedereen heel open en constructief. Op een bepaald moment viel er tijdens het filmen in de grijze ruimte door het plafond een stuk zon op mijn gezicht. Dan moet ik glimlachen. Ik ben heel gevoelig voor zo'n kleine, mooie details. 

We kunnen hem hieronder bekijken, maar nog snel een vraag. Heb je nog meer plannen met Vis à Vis?

Ja, zeker! Er komt nog een tweede single, met videoclip, uit, en een ep. En van zodra het kan gaan we live spelen. Ik overweeg om deze winter nog een live captatie van een repetitie te filmen, zo kan ik toch al iets delen. 

12 november 2020
Marc Alenus