daPremière: Princess Thailand - We Shine

Princess Thailand is geen prinses, eerder een koningin van Onderland, maar feitelijk een band.

Vorig jaar, net na het uitbreken van de pandemie in Europa, lanceerde de zeskoppige, Franse band Princess Thailand haar debuutalbum ‘And We Shine’ nadat ze twee jaar eerder al een naamloze ep uitbrachten.

Dat de plaat, naast op het Franse label À Tant Rêver du Roi, ook uitkwam op het Belgische label Luik Records zegt al veel. Daar zijn ze immers niet vies van donkere muziek. Ook Cocaine Piss, Billy Nomates, Sleater-Kinney en Anna Von Hausswolff (om er maar een paar te noemen) vonden op dat label een plekje.

Princess Thailand klinkt donker met zware invloeden van cold en no wave en postpunk. De band laat de zon van thuisstad Toulouse helemaal zwart blakeren en de temperatuur tot erg diep zakken. Zangeres Aniela Bastide kwijt zich erg goed van de rol als frontvrouw en doet in de “ooh oohs” wat aan Siouxsie denken. En we mogen het zeggen: we zouden nooit geraden hebben dat deze band uit Frankrijk kwam.

Nu er stilaan weer hoop gloort aan de horizon, is het tijd om een eerste videoclip te lanceren bij een nummer uit ‘And We Shine’. De keuze viel op de bijna-titeltrack We Shine met een industrieel klinkende intro die dan al snel een draaikolk wordt richting shoegaze en postpunk.

Voor de clip, die wij in première aan mogen bieden, inspireerde regisseur Thomas Turbain zich op de korrelige zwart-witte foto’s van Yan Morvan en Ulrich Lebeuf, ook al zit er middenin ook wel een explosie van kleur. De openingsscène is erg brutaal. We zijn getuige van een opstand waar aan beide kanten geweld wordt gebruikt. Dan wordt een man vermoord. Zijn lichaam vormt de introductie van een abstract universum dat uitdijt en een tunnel vormt waarin flora en fauna het recht op leven terugeisen. Het lijk wordt het centrum van een cyclus van leven – dood en hergeboorte. Elk einde biedt hoop op een nieuw begin waarin alles weer in balans is…

24 februari 2021
Marc Alenus