De eerste namen van Jazz Middelheim 2021

De eerste namen van Jazz Middelheim 2021 zijn bekend.

Gisteren (zondag 27 september) viel het doek over Jazz Middelheim 1.5, een bijna uitverkochte editie. Elf dagen lang liepen meer dan 5.500 mensen het jazzvirus op, maar geen paniek: er zijn geen slachtoffers te betreuren.

Meer nog: de eerste namen van Jazz Middelheim 2021 zijn al gevallen. Op zaterdag 14 augustus zullen drie jazzlegendes uitzonderlijk het podium delen: John Zorn, Laurie Anderson en Bill Laswell, een trio dat zich de afgelopen vijf decennia in de voorhoede van de avant-garde heeft gepositioneerd. Laswell stond afgelopen zomer eigenlijk op het programma op Jazz Middelheim (solo en met Iggy Pop), maar hij besloot zijn komst uit te stellen.

De zeer avontuurlijke Belgische drummer Samuel Ber bezet dezelfde dag de Club Stage. Eerst solo, daarna als onderdeel van zijn verschillende projecten: Pentadox, Reservoir Ghosts en Malaby / Dumoulin / Ber.

Een andere ster zal de festiviteiten op zondag 15 augustus afsluiten: Anouar Brahem , de Tunesische oud-speler die de afgelopen decennia nooit is opgehouden bruggen te bouwen tussen Arabische en westerse muziek. Dit is een uitgelezen kans voor Jazz Middelheim om enkele jazzmannen toe te voegen die beïnvloed zijn door de rijke Arabische muziekcultuur.

Is dat niet jouw kopje thee? Geen probleem. Andere illustere namen zoals Youn Sun Nah en de legendarische Franse basklarinettist Michel Portal staan op het programma van deze laatste dag van het festival.

Toine Thys is ook aanwezig op het feest op 15 augustus: hij staat maar liefst drie keer op het podium bij Club Stage met Dervish, Overseas ft. Harmen Fraanje en Toine Thys 'Orlando'. De laatste noten van de avond zullen klinken met Ali Baba's Le Ravage, een al even indrukwekkend en ontroerend project van de Belgische jazzdrummer Simon Plancke.

Hij liet zich inspireren door de verhalen van vluchtelingen en wil met zijn project de aandacht te trekken van de publiek op het vluchtelingenprobleem en fondsen werven om aan een oplossing te werken. De afgelopen weken hebben ons er opnieuw pijnlijk aan herinnerd hoe noodzakelijk het is om vluchtelingen te helpen; als internationaal jazzfestival willen we ook een bijdrage leveren.

Jazz Middelheim wordt gehouden van donderdag 12 tot en met zondag 15 augustus 2021 in park Den Brandt in Antwerpen. De kassa opent vandaag op http://www.jazzmiddelheim.be

28 september 2020
Marc Alenus