Dit zijn de cracks van Sound Track

Het leek een heel ambitieus plan van Clubcircuit, Poppunt, AB en JHOB, maar ze deden het: uit vijfenveertig acts werden per rego drie laureaten gekozen van Sound Track. Deze in totaal achttien uitverkoren artiesten komen terecht in Track 2020, een felbegeerd traject op maat waarin het komende jaar alles kan.

Elke regio heeft zijn sound. Uit de zes Brusselse finalisten kroonde de jury: de jonge hiphopper Linca, electropop-duo Coline & Toitoine en het afro-funk-collectief M.Chuzi tot winnaars.

Ondertussen streden de finalisten van de Vlaams-Brabantse finale in de grote zaal van Het Depot. Na een lange beraadslaging besloot de jury dat de jazzy singer-songwriter Roos Denayer, het rockduo Melting Mallows en de hiphop act Moody Mae zich de allereerste winnaars van Sound Track Vlaams-Brabant mogen noemen.

De finale van Sound Track in Trix toonde aan dat ook Antwerpen bol staat van het muzikaal talent. De jury koos uiteindelijk voor publiekslieveling Jibran Chadouli, de jonge producer HOFFMAN en de opkomende rapper Shaka Shams.

Aan de andere kant van het land ging de keuze van de West-Vlaamse jury uiteindelijk naar de beenharde stonermetal van Divided, het fusionjazz-trio VENTILATEUR en het duo Ratmosphere – volgens velen de meest complete act van de avond.

In Hasselt kreeg de jonge singer-songwriter Aster bij de eerste aanraking van zijn gitaar de zaal muisstil en versierde hij dan ook terecht een plek op het erepodium, naast de melancholische triphopband Lo-Lee-Ta en hiphoprevelatie Rian Snoeks.

Ten slotte mochten de Oost-Vlaamse finalisten een bikkelharde strijd uitvechten in De Centrale. Dub-revelatie Kosmo Sound, de razend getalenteerde singer-songwriter Meskerem Mees en de avant-garde-popband Peenoise gingen uiteindelijk met de eer lopen.

De zes regionale finales, die samen meer dan 2.000 muziekliefhebbers op de been brachten voor nieuw talent, ronden een jaar af waarin Sound Track op zoek ging naar de sound van elke regio in Vlaanderen en Brussel. Art Philippeth (projectverantwoordelijke bij Poppunt): “De vakjury’s kozen daarbij niet enkel de beste bands, maar vooral ook diegenen die het meest kunnen groeien. Sound Track moet in de eerste plaats een springplank zijn, waarbij we niet enkel perfectie bekronen, maar bovenal talent.”

Volgend jaar krijgen de winnaars persoonlijke begeleiding en support van de brede muzieksector, residenties in de muziekclubs, over technische, zakelijke of grafische ondersteuning, opnametijd in professionele studio’s, nationale exposure, shows op vooraanstaande zomerfestivals en in een gloednieuw podiumcircuit van Vlaamse jeugdhuizen tot buitenlandse showcases.

Verder op de hoogte blijven van het vervolg van Sound Track? Volg het via www.sound-track.be, Facebook en Instagram.

9 december 2019
Marc Alenus