Dour verduidelijkt veiligheidsmaatregelen

Op de openingsdag van het Dour festival waren er drie klachten van vrouwen die verkracht zouden zijn op het festivalterrein.

Ondertussen is er een onderzoek opgestart om te achterhalen wat er precies gebeurd is op het Waalse festival. De drie verkrachtingen zouden los van elkaar gebeurd zijn en ook de geruchten van de aanwezigheid van een serieverkrachter worden door de politie ontkend.

De organisatie van zijn kant laat weten dat het deze zaken zeer ernstig neemt en benadrukt dat er alles aan gedaan wordt om de veiligheid van de festivalgangers te verzekeren.

"De slachtoffers werden rechtstreeks opgevangen door onze gespecialiseerde hulpdienst", legt Damien Dufrasne, directeur van het festival, uit alvorens verder te gaan: "Ondanks de vele initiatieven genomen op het vlak van preventie en veiligheid, betreuren we dat dit soort meldingen van geweldplegingen binnenkomen. We blijven werken aan het tegengaan en vermijden van dergelijke aanvallen en nemen alle noodzakelijke maatregelen om dit te bereiken. Het is essentieel dat het gedrag en mentaliteit verandert en Dour Festival wil een actieve speler zijn in deze evolutie."

Veiligheid en preventie staat altijd bovenaan de agenda van Dour Festival, maar ook het aspect van slachtofferhulp is een onderdeel van een diepgaande reflectie. Daarom werd er dit jaar een ESAP-zone, "Espace de Soutien et d'Accueil Psychosocial", gecreëerd die deel uitmaakt van het SISU-systeem opgezet door het Rode Kruis om ervoor te zorgen dat de festivalgangers in goede omstandigheden een luisterend oor vinden en ondersteund worden op het terrein.

Meer dan 1000 politieagenten, 300 vertegenwoordigers van het Rode Kruis en talloze onthaalmedewerkers samen om de veiligheid en medische opvolging van de meer dan 50.000 festivalgangers 24 uur per dag te verzekeren. Op het terrein richtte men een politiebureau op om problemen te beheren en klachten efficiënter te registreren.

Dour 2019 is vandaag aan de vierde festivaldag toe en eindigt in de nacht van zondag 14 juli op maandag 15 juli.
 
13 juli 2019
Kevin Vergauwen