Harold Budd is overleden

Harold Budd, de legendarische avant-garde ambient-componist, is overleden op vierentachtigjarige leeftijd.

Harold Budd is niet meer, dat bevestigde Robin Guthrie van Cocteau Twins die vaak met hem samenwerkte op Facebook: “Met grote droefheid vernamen we het overlijden van Harold Budd. Rust zacht, poëet van de piano. "

Budd, geboren in 1936 in Los Angeles, begon op jonge leeftijd al snel met muziek. Hij speelde drums als jonge snaak en volgde een cursus muziektheorie in harmonie. Tijdens zijn legerdienst leerde Budd Albert Ayler, de avant-garde saxofonist kennen. Ze zouden later bandgenoten worden.

Budd bracht zijn eerste plaat, ‘The Oak of the Golden Dreams’  uit in 1970 en stopte toen even plots als hij begonnen was. Een paar jaar later keerde hij terug met een verzameling rustige, ingrijpende pianocomposities genaamd ‘The Pavilion of Dreams’, geproduceerd door Brian Eno. Die ook nog zou meewerken aan zijn derde album, ‘Ambient 2: The Plateaux of Mirror’.

In de afgelopen veertig jaar  bracht Budd tientallen albums uit in een breed scala aan genres, waaronder experimentele piano, avant-garde minimalisme, droompop en nog veel meer. Hij werkte ook regelmatig samen met Robin Guthrie van Cocteau Twins - hun meest recente album samen, ‘Another Flower’, kwam vorige week nog uit – evenals met Andy Partridge van XTC, John Foxx van Ultravox, Jah Wobble van Public Image Ltd, en vele anderen.

9 december 2020
Marc Alenus