Kneistival is niet meer

Slecht festivalnieuws voor de komende zomer.

Kneistival, het gratis pop- en rockfestival dat sinds 1986 jaarlijks in juli in Knokke-Heist werd georganiseerd, houdt op te bestaan. Op de Facebookpagina lezen we: “Bedankt aan alle fans voor de mooie momenten op het Heldenplein! Het verhaal op die locatie stopt na 34 jaar.” Door de Covid19-pandemie werd de editie van 2020 van de kalender geschrapt, maar nu blijkt de editie van 2019 de laatste te zijn geweest.

De programmatie ging altijd heel breed. Er was steeds veel aandacht voor Belgische muziek, van De Kreuners over Clouseau tot publieksfavoriet Flip Kowlier. Luc De Vos (met of zonder Gorki) was nog zo'n frequente gast. We hebben er memorabele optredens gezien: kletsnat tot op de onderbroek in een stevig onweer bij The Scabs loos gaan, een helse moshpit met De Heideroosjes, Neeka hebben we erleren kennen of de surrealistische ervaring die Mud was, misschien wel het intiemste optreden van Suzanne Vega of Nikolas van Janez Detd. op een surfboard over de koppen "surfde" vanaf het podium tot achteraan de Put.

Kneistival zou volgens de organisatie in 2021 een opvolger krijgen met een driedaags “muziekspektakel” waarbij “de programmatie gericht blijft naar een breed familiaal publiek”.

5 december 2020
Patrick Van den Troost