Sampha wint Mercury Prize

De uit Zuid London afkomstige soulzanger Sampha is met zijn album 'Process' de winnaar van de felbegeerde Mercury Prize, waaraan een geldbedrag van vijfentwintigduizend pond verbonden is. Hij liet onder meer Ed Sheeran, The XX en Stormzy achter zich.

De zanger was lange tijd gastvocalist op andermans platen (Drake, Beyoncé, Solange,...), tot hij er zelf voor ging. Met succes, zo blijkt. Op 'Process' verhaalt hij onder meer het verdriet na het overlijden van zijn moeder.

"I feel like I'm dreaming", liet de zanger verstaan, waarna hij zijn familie bedankte voor "the best upbringing possible". Uiteraard mocht Sampha ook opdraven om een lied te spelen en dat werd de ballad (No One Knows Me) Like The Piano, het instrument dat zijn moeder hem leerde spelen. 

Ook artiesten als Kate Tempest (met het nochtans bijzonder straffe 'Let Them Eat Chaos'), Loyle Carner ('Yesterday's Gone'), Alt-J en jazzrevelatie Dinosaur ('Together, As One') moesten de duimen leggen en zonder prijs huiswaarts keren.

Lees hier onze review van zijn bejubelde album 'Process' nog even na, alsook zijn optreden in de Ancienne Belgique van begin dit jaar.

 

15 september 2017
Philippe De Cleen